У похід — до довголіття

13.02.2014
У похід — до довголіття

Рух — це життя. І один із рецептів довголіття. (з сайта knyazev-dojo.ru.)

П’ятдесят відсотків залежить від нас

Універсальне бажання людини у будь–якому віці: прожити довго і не хворіти. Які фактори пришвидшують старіння, як обійти ці підступні «рифи» і допомогти організму якомога довше перебувати в тонусі? На думку лікарів і вчених, стан здоров’я людини лише на 10 відсотків залежить від медицини, 20 — від генетики (спадковості), 20 — від навколишнього середовища, а 50 відсотків — від нас самих.

«Здоров’я і молодість людини — результат того, як вона живе, — переконана столичний лікар–терапевт Марія Світловська. — Тобто: як людина харчується, чи займається фізичними вправами і спортом, чи має шкідливі звички, чи достатньо часу перебуває на свіжому повітрі, як проводить дозвілля».

Дослідження вчених підтверджують: алкоголь, тютюн, іонізуюче опромінення, а також нераціональне харчування, психічні й фізичні навантаження, малорухливість (гіподинамія) позначаються на процесі відновлення клітин людського організму. Усі ці фактори підштовхують «вікові» зміни, призводять до порушення функцій органів і систем, запускають механізм тієї чи іншої недуги.

«Тож важливо, аби людина задумувалася над тим, що вона їсть, чи достатньо рухається, чи виконує бодай якісь оздоровчі процедури, чи дотримується режиму праці та відпочинку, — каже пані Марія. — А також замислилася — для чого отруює організм нікотином і алкоголем».

Пшоняна каша — щит для кісток

Найпоширеніші проблеми людей літнього віку — зменшення еластичності судинних стінок, підвищення артеріального тиску, погіршення уваги, пам’яті, зору, слуху, збільшення ламкості кісток, погіршення роботи опорно–рухового апарату. Також їм докучають проблеми з опорно–руховим апаратом: великої прикрості завдають такі недуги, як остеопороз, остеоартроз, остеохондроз. Попередити або відтермінувати ці неприємності можна завдяки раціональному харчуванню та достатній руховій активності. Лікарі нагадують: достатнє надходження в організм природного кальцію робить кістки міцними. Джерело цього мікроелементу — молочні, кисло–молочні продукти, твердий сир, кисломолочний сир. Дієтологи радять частіше споживати пшоняну кашу, яка багата на вітаміни, амінокислоти, мікроелементи. Але просять не забувати: є продукти, які перешкоджають засвоєнню кальцію в організмі. Зокрема, це смородина, аґрус, щавель.

«Важливо займатися спортом. Бажано — простою гімнастикою без перевантажень, — пояснює Марія Світловська. — Найкорисніший і найбезпечніший спорт — це ходьба. На Заході практикують ходьбу з лижними палицями, адже важливо, щоб руки під час руху також працювали. Взагалі, рух — це життя. Вправи і прогулянки на свіжому повітрі мають тривати щонайменше годину–півтори щодня. Дуже корисні плавання та масажі — вони поліпшують кровопостачання, живлення кісток і м’язів, сприяють збереженню їх функцій».

Важливо також зберегти зір. Із віком прогресує атрофія слизових залоз, зменшується виділення сльози, погіршується зволоження очного яблука. Це може викликати відчуття стороннього тіла, дискомфорт при погляді на світло. Аби уникнути таких прикрощів, лікарі радять змазувати краї повік вазеліном для очей, користуватися вітамінними очними краплями. Медики також вважають, що для загального зміцнення здоров’я і збереження зору варто обмежити вживання чаю і кави.

Часто літні люди нарікають на погіршення пам’яті. Але в будь–якому віці людина може тренувати свій мозок, покращувати запам’ятовування, кажуть медики. Цьому сприяє регулярне прослуховування радіопередач, музичних творів, віршів, обговорення і переказ сюжетів фільмів у колі друзів. До речі, спілкування теж позитивно впливає на роботу мозку. «Тренуйте пам’ять. Під вечір, заплющивши очі, пригадайте найбільш приємні моменти, які сталися з вами цього дня, внутрішнім зором «переберіть» деталі цих подій», — радить Марія Володимирівна.

Настоянка липи і — гарний настрій

Раціональне харчування — необхідна умова функціонування організму. Воно важливе в будь–якому віці, але для літніх людей — особливо. Для збереження ясного мислення дієтологи радять вживати продукти, багаті на амінокислоту лізин. Зверніть увагу також на бобові, горіхи, кукурудзу, какао, пророслі зерна пшениці, вівса, соняшника. Дуже корисний вівсяний відвар. Для здорового холестеринового обміну бажано вживати капусту, моркву, зелений горошок, кавуни, дині.

«Віддавайте перевагу рослинній і екологічно чистій їжі, пийте більше рідини, — зауважує Марія Світловська. — Не захоплюйтеся солоною їжею — вона затримує рідину в організмі. Для поліпшення кровообігу мозку вживайте настоянки суниці, смородини, відвари липового цвіту, материнки, звіробою».

Ще одна незамінна кислота, що гальмує процеси старіння, — триптофан. Його багато в рибі, горіхах, м’ясі птиці, фініках, інжирі, куразі, бананах, винограді. Бажано, щоб ці продукти якомога частіше були на вашому столі.

«І створюйте собі гарний настрій, обмежуйте потік негативної інформації, що йде з телевізора чи від знайомих, — нагадує лікар. — Більше спілкуйтеся з тими, хто дивиться на життя з оптимізмом, знайдіть заняття для душі — вирощуйте квіти, вишивайте, спробуйте себе як добровольця–волонтера. Якщо людина відчуває себе потрібною — вона менше піддається депресії і хворобам».

 

ДО РЕЧІ

Недостатність м’язової діяльності — одна з причин передчасного старіння, кажуть лікарі. Тому ефективним засобом боротьби за довге й активне життя є заняття фізичними вправами. Науковці довели: фізкультура для літніх людей, навіть якщо розпочати заняття в похилому віці, допомагає істотно знизити загрозу серцево–судинних захворювань, покращує стан імунної системи, зміцнює опорно–руховий апарат. Найкращий варіант спорту для літніх людей — ранкова гімнастика. Це може бути простий, доступний кожному комплекс вправ — повороти, нахиляння, присідання. Вправи краще виконувати в повільному темпі, хвилин 10—15. Головне — робити це систематично.