Ялтинська конференція «Регіонів»

13.02.2014

Про зібрання, себто Всеукраїнський форум представників обласних рад та Верховної Ради АР Крим, його учасників спові­стили буквально за півтори доби до початку роботи. В офіційному прес–релізі це нічим не обґрунтовується, лише зазначається, що ініціатори форуму — голови Харківської, Київської, Кіровоградської, Луганської облрад, відповідно, Сергій Чернов, Олександр Качний, Микола Ковальчук, Валерій Голенко, а також спікер парламенту Криму Володимир Константинов. Стало відомо також, що на нараду до знаменитого Лівадійського палацу–музею не приїхали народні обранці з Київської міськради та восьми областей Західної України, а вищий законодавчий орган країни представляв лише «регіонал» Вадим Колеснiченко.

«Я так вважаю, — висловився з приводу тих, хто не приїхав, голова кримського уряду і керівник місцевого осередку «регіоналів» Анатолій Могильов, — що вони не налаштовані на конструктивний діалог. Їм, судячи з усього, вигідна нестабільна ситуація в Україні».

Коли писалися ці рядки, форум ще продовжував свою роботу. Його учасники мали обговорити лише два питання порядку денного: «Про шляхи виходу з політичної кризи в Україні — регіональний погляд» і «Роль органів місцевого самоврядування у конституційному процесі».

На правах господаря першим слово взяв голова кримського парламенту Володимир Константинов. Один із головних його месиджів — «центральна влада багато в чому винна в нинішній кризі», точніше — «показала свою слабкість». «У результаті, — продовжив він, — ми опинилися на межі громадянської війни. Криза в країні багато в чому породжена надмірною централізацією й концентрацією влади. Необхідна децентралізація влади, перенесення її в регіони».

Дехто сприйняв це як своєрідне відлуння «сіверськодонецького з’їзду сепаратистів» 2004 року — щоправда, без закликів до сепаратизму, але, все одно, зі спробами надати регіонам більшої самостійності.

Тим паче що учасники форуму в Лівадії одностайно ухвалили звернення, в якому йдеться про доцільність формування двопалатного парламенту, виконкомів обласних рад, децентралізацію влади й бюджетів.

Константинов також запропонував зробити подібні зібрання постійними та створити постійно діючий Регіональний форум України.