Ювілей буде без ремонту

12.02.2014
Ювілей буде без ремонту

Директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов: «На цих стінах буде венеціанська штукатурка, а на підлозі — плитка». (автора.)

Реконструкція Черкаського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка, яка проводилася в рамках підготовки до 200–річчя з дня наро­дження Кобзаря і на яку держава обіцяла 19 мільйонів гривень, загальмувалася. Її призупинено через брак коштів.

Тому нині про початок ремонту в театрі нагадують лише обдерті стіни та колони у вестибюлі й коридорах на другому і третьому поверхах.

«Добре, що ми вчинили мудро й розпочали ремонт саме з цих поверхів, а не з першого, як нам спочатку пропонували. Тож призупинення ремонту принаймні не впливає на роботу театру, і ми працюємо у звичному режимі», — розповідає «Україні молодій» директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов.

За його словами, капітальний ремонт драматичного театру, площа якого складає 10 тисяч квадратних метрів, є довгоочікуваним, бо його тут не було 50 років поспіль. Правда, ще на початку 90–х років минулого століття черкаський обл­драмтеатр планували капітально відремонтувати. Але не склалося, знову ж таки через брак коштів. І про ті благі наміри у кабінеті пана Осипова тепер нагадує лише макет оновленого драмтеатру, який так і не став реальністю.

Певна річ, обіцяної нової глобальної реконструкції чекали і на неї сподівалися. Вірили, що в рамках підготовки до ювілею Тараса Шевченка єдиний в області театр нарешті засяє після проведеного ремонту. Тим паче що у 2006 році, в рамках «Золотої підкови Черкащини», вже було успішно проведено ремонт театрального залу (там встановили нові крісла та люстру), закулісної частини театру та гримерних для акторів. Тоді на це витратили 5 мільйонів гривень. Відтак і самим акторам, і шанувальникам обласного драмтеатру хотілося, аби до ювілею поета заклад культури його імені приймав відвідувачів уже повністю оновленим.

Але, на жаль, реконструкція театру з самого початку пішла не зовсім гладко. Її планували розпочати у березні, та фактично вона стартувала тільки наприкінці листопада. На початок ремонту вплинули затяжний тендер, проектні роботи, обстеження приміщення.

А потім через холодну пору року довелося відмовитися від робіт з ремонту фасаду та даху. Натомість основний ремонтний «удар» вирішили перенести всередину приміщення. До нового року будівельники генерального підрядника — ТОВ «Арсенал» — змогли виконати там до десяти відсотків підготовчих робіт. «Це трудомістка робота, адже матеріали, які використовувалися при будівництві театру в 60–х роках минулого століття, виявилися такими міцними, що це вплинуло на темпи ремонту», — пояснює Володимир Олексійович.

Він каже: будівельникам на ходу доводилося міняти технологію підготовки й добре попітнiти, аби почистити стіни на другому та третьому поверхах. Люди старанно працювали і чекали обіцяних коштів, але до нового року 800 тисяч гривень авансу так і не надійшли. Тому роботи згорнули.

А їх тут — непочатий край. Окрім осучаснення фасаду, капітального ремонту потребує дах, який протікає, бо горищем прокладено теплопостачання, на трубах якого пошкоджена ізоляція і збирається конденсат, що прокапує. Потребує заміни сценічний комплекс — планшет сцени, електрообладнання та механіка. На сцені над акторами висять тонни металу. І хоча все це тримається на кількох страхувальних тросах, але вся та механіка зношена і потребує заміни на сучасну й безпечну.

«Наш театр було включено у перелік об’єктів, які мають бути відремонтовані до 200–річчя Тараса Шевченка в останню чергу. Тож думаю, що керівництво вирішило довершувати роботу на тих об’єктах, які мають завершення на 80%», — розмірковує директор театру. Водночас він втішає себе тим, що навіть у такій непростій ситуації є свій позитив. Адже ремонтні роботи таки розпочалися. І хоча є побоювання, аби театр не перетворився на довгобуд, що для творчого колективу — справжня катастрофа, але колись ремонт таки закінчиться. Бо шість мільйонів гривень таки обіцяють виділити. Цю інформацію підтвер­джує і заступник начальника управління культури Черкаської ОДА Микола Суховий. Він каже, що кошти зависли на рахунках Держказначейства і в березні мають надійти на Черкащину. Тож тоді ремонт Черкаського драмтеатру має бути продовжено.