«Синьо–жовта» домінанта

07.02.2014
«Синьо–жовта» домінанта

У боротьбі з московськими армійцями — донеччанин Тайсон. (прес–служби ФК «Шахтар».)

Залишаючи на десерт поєдинок за участю українського та російського чемпіонів — «Шахтаря» й ЦСКА, організатори «Об’єднаного суперкубка» в Ізраїлі розраховували, що саме в цьому матчі визначиться доля переможця турніру. Однак ім’я володаря трофея стало відомим іще до початку заключного матчу на стадіоні «Ха–Мошава». Після перемоги «Металіста» над «Зенітом» «гірники» виявилися недосяжними для будь–якої команди й достроково стали володарями головного призу «ОС» — 330 тисяч доларів.

Статус дострокового тріумфатора не розхолодив підопічних Мірчі Луческу. Навпаки, не обтяжені результатом, донеччани провели проти армійців, напевно, свій найкращий поєдинок на турнірі, здобувши третю перемогу поспіль — 2:1. «Немає жодного сумніву, що ми по праву посіли перше місце. Грали з хорошими командами, кожна з яких хотіла відсвяткувати перемогу», — сказав румунський наставник «Шахти».

«Шахтар», без перебільшення, у Петах–Тікві виглядав на голову вищим за опонентів. «Створили найбільше небезпечних моментів, показали якісну гру», — констатував капітан донеччан Даріо Срна. На рахунку хорватського легіонера «гірників» у трьох матчах «ОС» — два точні удари зі штрафних (зокрема позавчора), одна результативна передача та численні проходи правим флангом, якими він постійно тероризував ЦСКА.

За словами Срни, «помаранчево–чорні» перебувають у хорошій формі, але їхню істинну силу варто оцінювати не за спарингами, а офіційними матчами. Нагадаємо, що весняна частина сезону для «Шахтаря» почнеться матчами Ліги Європи проти чеської «Вікторії», яка, до слова, відібрала право участі в єврокубках саме в московських армійців, коли випередила їх у групі ЛЧ. Тепер команда Леоніда Слуцького посіла останнє місце і в «Об’єднаному суперкубку».

З урахуванням того, що на турнірі в Ізраїлі другим став «Металіст», а літній «квартет» виграло київське «Динамо», постає резонне запитання: навіщо самодостатнім українським клубам об’єднуватися в один чемпіонат зі слабшими російськими візаві? При цьому і нинішній «ОС», і літній «Об’єднаний турнір» росіяни вважають прологом до створення єдиного чемпіонату України та РФ. Куратор цього проекту Валерій Газзаєв заявляє: «Нам залишилося зробити декілька кроків. Усі учасники російської прем’єр–ліги проголосували за об’єднану футбольну лігу. Тепер така ж процедура повинна пройти в українській прем’єр–лізі. Після цього проект має бути схвалений федераціями України і Росії. А потім — УЄФА». За словами колишнього очільника київського «Динамо», старт ОФЛ запланований на сезон 2015/16.

Утім втілення цієї ідеї виглядає мало реальним. Не виключено, що «Об’єднаний турнір» так і залишиться «ізраїльським кубком» чотирьох команд із Росії та України, на кшталт «Кубка Першого каналу», який у 2006—2008 роках також проходив на Святій Землі.

ТАБЛО

Об’єднаний суперкубок. 3–й тур. «Металіст» — «Зеніт» — 2:1 (Гомес, 53; Марлос, 77 (пен.) — Вітсель, 12; Тимощук «З» — до 72 хв.), «Шахтар» — ЦСКА — 2:1 (Срна, 40; Тайсон, 42 — Тошич, 8).

Підсумкове становище: «Шахтар» — 9, «Металіст» — 4, «Зеніт» — 3, ЦСКА — 2.