Не так тії віруси, як промерзлі ноги...

06.02.2014
Не так тії віруси, як промерзлі ноги...

Вітамін С, що є у цитрусових, зміцнює організм і допомагає боротися із застудою. (з сайта udoktora.net.)

Ризик підхопити вірусну інфекцію у морозну погоду меншає, оскільки віруси при низьких температурах швидко гинуть, кажуть лікарі. Однак людям, які мають хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, слід остерігатися переохоло­дження: існує ризик загострення недуг. Скажімо, при хронічному гаймориті варто добре «проморозити» ноги, як ніс миттю закладає. Або починає «першити» у горлі. До речі, біль у горлі лікарі радять «гасити» на початковій стадії. Щойно відчули дискомфорт при ковтанні — починайте полоскати горло трав’яними відварами календули, ромашки, шалфею. При хронічному тонзиліті чи фарингіті такі полоскання можна використовувати задля профілактики.

— Узимку важливо зміцнювати імунітет — приймати полівітаміни або пройти курс препаратів для зміцнення захисних сил організму, — розповідає лікар–терапевт Марія Світловська. — Хоча 100–відсоткового захисту від ГРЗ це не гарантує, адже нам щодня доводиться стикатися з носіями вірусних інфекцій у людних місцях — громадському транспорті, магазинах.

За словами лікаря, у холодну погоду загострюються захворювання серцево–судинної системи. У морозні дні ризик раптової зупинки серця через спазми судин на 30 відсотків вищий, ніж улітку. Через холод кровоносні судини звужуються, кров гірше плине своїм руслом, з’являється загроза інфаркту та інсульту. Уважнішими до свого здоров’я також мають бути ті, хто страждає на запальні недуги суглобів, нирок і сечового міхура.

Хоча холод, якщо ним «правильно розпорядитися», може навіть допомогти: низькі температури тонізують роботу вегетативної нервової системи. А прогулянки на свіжому повітрі бадьорять і покращують кровообіг. І запобігають накопиченню зайвих кілограмів. Це тим паче актуально, оскільки в холодну пору лікарі не радять сідати на дієти.

— Вчені з університету Мічігана (США) довели, що обмеження кількості калорій узимку на 40 відсотків відчутно послаблює імунітет, — каже Марія Світловська. — Тож люди, які взимку сидять на дієті, частіше підхоплюють грип та застуду.

Київський лікар–дієтолог Оксана Скиталінська нагадує: взимку, формуючи щоденне меню, важливо включати туди продукти, що містять білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни та антиоксиданти. «Білки відновлюють клітини всіх органів, сприяють зміцненню імунітету, — каже пані Оксана. — Джерелом білків є молочні продукти, яйця, м’ясні бульйони, риба, бобові. Жири гарантують організму тривалу енергію, роблять клітини непроникними для вірусів і токсинів, знімають запальні процеси».

Корисні жири лікар радить шукати у вершках, сметані, жирній морській рибі, печінці тріски, горіхах, оливковій олії. Без вуглеводів у холодну погоду теж — ніяк. Вони необхідні для живлення мозку, дають енергію для м’язів, підтримують детоксикуючу функцію печінки. Але корисними, наголошує лікар, є саме складні вуглеводи: ті, які засвоюються поступово. Серед них — каші з цілих круп, печиво, хліб та хлібці із цілого зерна, всі овочі, фрукти та ягоди. Джерелами вітамінів, які надзвичайно важливі взимку, є різноманітні продукти тваринного та рослинного походження, а антиоксидантів — овочі, фрукти, ягоди всіх кольорів веселки, настій шипшини, горіхи, насіння льону.

Харчування взимку, нагадує Оксана Скиталінська, обов’язково має включати зігріваючі страви — омлет, молочну кашу (вівсяну, рисову, гречану). Удень їжте супи, борщі. У морозну погоду дуже добре зігріває курячий бульйон із вермішеллю, посипаний нарізаною зеленню.

Якщо плануєте бути на морозі цілий день, не забудьте захопити з собою «підживлення»: термос із гарячим бульйоном або чаєм із лимоном, пакетик із сухофруктами, хлібці. «Бутерброд із салом і хлібцями із цільного зерна забезпечить енергією надовго, — зауважує дієтолог. — Протягом дня пийте багато теплих напоїв — чай, компот, навіть просто теплу воду. Вечеря має бути некалорійною і складатися із легкозасвоюваних страв — запечена риба, кисломолочний сир, овочеві рагу, легкі супи–креми».

Ранок дієтолог радить починати склянкою теплої води з чайною ложкою лимонного соку. Такий напій сприяє виділенню жовчі й покращує травлення. «Зверніть увагу, що жовч — природний очищувач, допомагає виводити з організму віруси, бактерії та токсини, — додає Оксана Скиталінська. — А перед сном бажано випити склянку нежирного кисломолочного напою — кефіру, сироватки. Це оздоровлює мікрофлору кишечнику і зміцнює імунітет».