«Мінус» поміняли на «плюс»

06.02.2014
«Мінус» поміняли на «плюс»

Сергій Арбузов пообіцяв українським спортсменам рекордні призові за перемоги у Сочі. (УНІАН.)

Політична ситуація в Україні подає ознаки стабілізації — і цей фактор позитивно впливне на економіку держави. Втім процес відбувається не так швидко, як цього би усім хотілося.

Дешевий газ допоможе посіяти

«Уряд працює над зменшенням негативного впливу політичної ситуації на економічні процеси. На жаль, повністю уникнути такого впливу не вдалося, — сказав учора виконуючий обов’язки Прем’єр–міні­стра України Сергій Арбузов. — У багатьох регіонах не прийнято місцевий бюджет. У цілому по країні затверджено більше 40% місцевих бюджетів, але у багатьох областях їх рівень затвердження коливається у межах 2–10%. Серед тих, що відстають, — регіони, охоплені протестними настроями: це — Львівська, Тернопільська, Івано–Франківська і Хмельницька області».

Сергій Арбузов узяв питання ухвалення місцевих бюджетів під свій особистий контроль та доручив міністру фінансів сприяти якнайшвидшому вирішенню проблеми. «Політична нестабільність тисне на ринок готівкової валюти, — окреслив проблему перший віце–прем’єр та вдався до аргументів статистики. — Учора Національний банк оприлюднив платіжний баланс за минулий рік. Його сальдо позитивне і становить $2 млрд. Нагадаю, у 2012 році сальдо було «мінус» $4 млрд. У минулому — $2 млрд.». Іншими словами, рік держава закінчила значно краще, ніж сподівалися.

Кабінет Міністрів уже нині займається проблемою врожаю 2014 року. «Погодні умови цієї зими, сподіваюсь, сприятимуть хорошій врожайності. Тож актуальним є питання забезпеченості аграріїв технікою, паливно–мастильними матеріалами та добривами», — сказав Сергій Арбузов. За його словами, зниження ціни на газ має позитивно вплинути на ціну мінеральних добрив. Відтак міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк отримав завдання на наступне засідання підготувати звіт про підготовку до весняно–польових робіт.

Мільйони — за рекорди!

Завтра розпочинається велике свято спорту — у Сочі стартує зимова Олімпіада. «Перші представники олімпійської делегації України прибули до столиці Ігор 2014 ще минулого тижня, — сказав перший віце–прем’єр. — Ми зробили все необхідне, щоб наші спортсмени якісно підготувалися і гідно представили Україну на світовій спортивній арені». Як повідомив Сергій Арбузов, уряд потурбувався і про матеріальне заохочення наших олімпійців. Призерів чекають достойні винагороди: за отримане «золото» — понад 1 млн. грн.; за «срібло» — близько 680 тис. грн.; за «бронзу» — близько 470 тис. грн. Винагороди були збільшені після Олімпіади у Лондоні.

«Я, як і всі українці, бажаю нашій збірній перемог і медалей. Адже доводити, що ми велика нація, слід спортивними досягненнями, а не гарячими новинами у світових ЗМІ», — підсумував Арбузов.

Не пройшли повз увагу першого віце–прем’єра і трагічні події у державі. «Учорашня аварія у Сумській області забрала життя більш ніж десяти людей. Від імені уряду України та від себе особисто висловлюю сім’ям загиблих глибокі співчуття. А усім постраждалим бажаю одужання, — сказав перший віце–прем’єр. — Доручаю віце–прем’єр–міністру Олександрові Вілкулу проконтролювати хід ліквідації наслідків аварії на залізниці, у результаті якої сталися вибухи цистерн із газом. Докласти всіх зусиль для з’ясування обставин трагедії на Сумщині та надання необхідної допомоги потерпілим і сім’ям загиблих. Вжити заходів щодо унеможливлення над­звичайних подій на залізничному транспорті у майбутньому».

ОФІЦІЙНО

Що ухвалив уряд

Учора Кабінет Міністрів розглянув великий пакет документів, які стосуються соціальних гарантій працівників та захисту справ споживачів. Було ухвалено проект закону щодо задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, а також призначення державних стипендій видатним освітянам. Обговорено також проект постанови, яка врегульовує питання функціонування системи захисту авторських та суміжних прав в Україні.

Розглянуто також зміни до переліку об’єктів, які можуть надавати в концесію. «Це дозволить більш ефективно використовувати державне майно та забезпечити додаткові надходження до бюджету», — сказав Сергій Арбузов.

Окрім цього, міністри вивчили проекти законів, які стосуються питань використання ядерної енергії, співробітництва у повітряному сполученні.