«Тарзанки» на Ай–Петрі

05.02.2014

Представники Кримської республіканської асоціації «Еколологія і світ» б’ють тривогу щодо бізнесово–туристичної експансії на унікальну місцину в межах Ялтинського гірсько–лісового заповідника. На недавній прес–конференції у Сімферополі заступник голови асоціації Андрій Артов, а також його колега з Київського еколого–культурного центру Іван Парникоза озвучили нові кричущі факти.

«Державна екологічна інспекція Криму інформує нас, ніби під час перевірки на території Ялтинського гірсько–лісового заповідника, зокрема на плато Ай–Петрі, ними були виявлені тільки лижники, і що ті негативні речі, про які писали кримські журналісти — мотузковий парк, підвісні містки, майданчики для стрибків iз мотузкою — все це демонтовано. Можемо констатувати: те, що пише нам Держекоінспекція України в Криму та її начальник Снєгірьов, — це відверта брехня», — зазначив пан Парникоза. Так, за його словами, на зубцях Ай–Петрі на початку січня залишилася «тарзанка» для платного катання, постійно курсують снігоходи для туристів (їх виявилося аж 20 штук при ціні проїзду в 100 грн.), діють три лижні траси завдовжки від 80 до 200 м в районі турбази «Кічкіне». Крім того, в трьох печерах Ай–Петрі — Ялтинській, Триглазці і Геофізичній — проводяться платні екскурсії, хоча Рескомприроди Криму дозволяє їх використання тільки з науковою метою. Платні екскурсії на конях одними й тими самими стежками спричиняють ерозію ґрунту на окремих ділянках, наголошують природоохоронці. Окрім того, поблизу кордонів заповідника, біля верхньої станції канатної дороги, як і раніше, без дозвільних документів працюють численні торгові точки і кафе, що створює додаткове навантаження на заповідник, веде до забруднення природного середовища плато, зокрема — джерел Ай–Петрі.

Додає тривоги й бажання уряду Криму, про що нещодавно заявив міністр курортів і туризму Олександр Лієв, перетворити Ай–Петрі на гірсько–лижний курорт. Екологи вимагають відмовитися від цих планів, усунути з посади керівника Державної екологічної інспекції в Криму Снєгірьова та вимагають від Мінприроди України забезпечити відвідування Ялтинського заповідника винятково з еколого–просвітницькою метою і тільки за маркованими маршрутами, а також посилити контроль за діяльністю адміністрації заповідника тощо.