Колеса опору

05.02.2014
Колеса опору

Активісти Автомайдану знову переходять у наступ. Позбавлення водійських прав судами за написаними під копірку протоколами ДАІ, масові арешти водіїв, які супроводжувалися жорстоким побиттям iз боку бійцiв «Беркута», потрощені та підпалені «тітушками» машини автомайданівців, врешті, викрадення та катування одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова — все це лише загартувало учасників руху.

Увесь цей час Автомайдан не припиняв доставляти дрова та медикаменти на Євромайдан, але помітної активності рух останнiм часом не демонстрував. Усе–таки жорстока протидія влади в останні тижні давалася взнаки. Але на початку цього тижня автомайданівці відновили автопробіги столицею, зокрема свою нічну варту.

«У ніч на вівторок у Києві спалили лише одну машину на Оболоні. Це результат нічної варти громадян, адже близько 25 машин у колоні вночі їздило спальними районами столиці, де палять автомобiлi, координуючи свої дії», — зазначила в коментарі «УМ» прес–секретар Автомайдану Катерина Бутко.

Автомайданівці шкодують, що підозрюваним паліям вдалося втекти від нічної варти. «Повідомляйте про підпали. Наступного разу втекти буде набагато важче», — констатують у повідомленні на сторінці Автомайдану у «Твiттерi».

Катерина Бутко додає, що найближчим часом активісти відновлять і візити до «хатинок» можновладців, які «винні в тому, що зараз відбувається в державі». Але не лише акціями нині живе Автомайдан. Рух, перш за все, робить акцент на матеріальній допомозі постраждалим, зокрема сім’ям заарештованих активістів, планують і матеріальну допомогу тим, чиї авто побили «беркутівці» або підпалили кримінальники. Пiдтримати АМ матерiально можна через його штаб, розташований в Українському домi.

«Звісно, спочатку — люди, потім — машини, — каже Катерина. — У нас створено спеціальний фонд допомоги, збір коштів триває постійно. Ми вже надали матеріальну допомогу сім’ям, у яких годувальників арештовано і «закрито» в СІЗО. Десять сімей уже отримали по 10 тисяч грн. Як тільки гроші з’являються, ми одразу виплачуємо. Матеріальної допомоги потребує ще вісімнадцять сімей автомайданівців, отже, потрібно зібрати ще мінімум 180 тисяч грн. Хоча кількість постраждалих лише зростає...»

Після допомоги людям Автомайдан почне відновлювати машини активістів. Завдані збитки оцінюють уже зараз. Але далеко не всі побиті автівки вдається обстежити. Багато автомобілів закрито міліцією на штрафмайданчиках, часто нікому не відомих. П’ять машин узагалі не підлягають відновленню.

«Підпалені машини ми оглядаємо після відповідної заяви постраждалого активіста, — зазначає Бутко. — Нині подано десять таких заяв. І хоча від підпалів постраждали десятки автомобілів, до нас звертаються не всі. Хтось був застрахований і самостійно вирішує проблему, а хтось, можливо, й боїться вказувати дані».