Шав’єр не гине за «Метал»

04.02.2014
Шав’єр не гине за «Метал»

«Зенітівець» Анатолій Тимощук — проти своєї колишньої команди. (з сайта fc–zenit.ru.)

Яким би не було ставлення вітчизняних уболівальників до ідеї об’єднання російського та українського чемпіонатів, слід визнати, що тестовий літній турнір за участю «Динамо», «Шахтаря», «Спартака» та «Зеніта» видався цікавим й інтригуючим. Натомість у Ізраїлі, де минулого четверга почалася друга частина промоції «об’єднаного чемпіонату», вболівальників на трибунах обмаль. І це при тому, що в Петах–Тикві, де відбуваються всі поєдинки турніру, панує комфортна погода, а клуби пiдвозять свої «групи пiдтримки».

І хоча турнір в Ізраїлі має назву «Суперкубок», по–справжньому кубкового характеру команди не демонструють. Це мiжсезоннi спаринги — й не бiльше.

Нагадаємо, що переможцем першого «об’єднаного турніру» стало київське «Динамо». Його мiсце в Ізраїлі зайняв «Металіст», а замість «Спартака» за російською квотою в «Суперкубку» грає ЦСКА. Власне, новачки «об’єднавчих змагань» виглядають доволі блідо й за тур до завершення турніру вже розпрощалися з надіями на перемогу. На відміну від «Шахтаря» та «Зеніта», які активно готуються до поновлення єврокубкового сезону, «металісти» та армійці, не маючи інших турбот, окрім національних баталій, події не форсують. Так, наставник ЦСКА Леонід Слуцький тестує передусiм молодий резерв. А очільник «Металу» Мирон Маркевич намагається вирішити кадрові проблеми, пов’язані з від’їздом до Іспанії капітана Хосе Соси та неповерненням до табору команди Клейтона Шав’єра.

«Наразі команда просто не готова грати дві гри поспіль на високому рівні. Гравці перебувають у різних кондиціях. Хтось узагалі не приїхав, інші з’явилися в розташуванні команди пізніше», — охарактеризував у матчі з «Шахтарем» Маркевич «розслаблений» стан своє команди. Парадокс, але тренер не знає, чи повернеться в табiр клубу бразилець Шав’єр, чи вiн виставлений на трансфер i шукає кращої долi.

Здається, що найбільш відповідально поставилися до «Об’єднаного суперкубка» футболісти «Шахтаря», які завершили літній «ОТ» на останній позиції. Тепер після двох перемог — над «Зенітом» та «Металістом» — у підопічних Мірчi Луческу є всі шанси на виграш «ізраїльського» «Суперкубка». «Інтрига залишається до останнього туру. Організатори добре відчули ситуацію, адже в разі рівності очок переможець турніру визначиться за різницею м’ячів», — уточнив наставник «гірників», яким у останньому матчі протистоятиме ЦСКА.

ТАБЛО

Об’єднаний суперкубок. «Металіст» — ЦСКА — 0:0 (пен. — 4:2), «Шахтар» — «Зеніт» — 2:1 (Тейшейра, 22; Коста, 90+3 — Рязанцев, 81 (пен.)), ЦСКА — «Зеніт» — 0:2 (Халк, 17; Шатов, 89), «Металіст» — «Шахтар» — 0:2 (Коста, 10; Срна, 70).

Турнірне становище: «Шахтар» — 6, «Зеніт» — 3, ЦСКА — 2, «Металіст» — 1.