Хвилясті балакуни

30.01.2014
Хвилясті балакуни

Усю цю компанію папуг зовсім не важко навчити говорити. (автора.)

Упродовж останніх тридцяти років у черкащанки Тетяни Карасьової живуть хвилясті папуги. І всіх їх жінка навчає говорити. «Навчити папугу людській мові не важко. Потрібно лише днів зо три повторювати одне й те саме слово. А вже коли папуга його вивчить, то згодом можна і по кілька слів відразу вчити», — пояснює пані Тетяна.

Вона каже, що один із її папужок вивчив майже сотню слів. Він знав навіть адресу господарів і говорив цілими реченнями. «Ми його звали Яша. Він прожив у нас дванадцять років. Колись випадково вилетів через кватирку, але завдяки тому, що птах знав нашу адресу, добрі люди його нам повернули», — розповідає Тетяна Іванівна.

Пані Тетяна згадує ту історію: вона тоді поїхала в село, а її чоловік вийшов на балкон, а живуть вони на тринадцятому поверсі, вивісити випрану білизну. Яша скористався тією можливістю та й гайнув на волю. Всією родиною шукали свого балакучого улюбленця, але марно. Вирішили йти на базар та купувати іншого. Аж тут — дзвінок у двері. «Стоїть сусідка із сьомого поверху й тримає нашого Яшу. Виявляється, він залетів до неї через вікно й сів на плече. Потім перелетів на люстру, просидів мовчки два дні. А тоді каже: «Вулиця Шевченка...», — веде далі Тетяна Іванівна. Сусідка після таких слів стала прислухатися до пташиної балаканини й почула, як папуга назвав номер будинку, а потім: «Сім, три». Тоді жінка й вирішила про всяк випадок подзвонити у квартиру №73.

Своїй онуці пані Тетяна теж подарувала папугу. Він уже вчений, бо знає чимало слів. Сяде дівчинці на плече й щебече: «Віка, вчи уроки!». А ще він уміє давати лапку.

Взагалі про своїх улюбленців пані Тетяна може багато чого цікавого розповісти. Наприклад, що папуги бувають лівшами й правшами. Це видно з того, в якій лапці вони тримають шматочок фрукта, яким ласують. А ще хвилясті папуги найздібніші до балачок. Якщо з ними проводити «уроки» хоча б по п’ятнадцять хвилин, то вже через три місяці у вашій хаті буде справжній балакун. Фа­хівці радять ставити для прослуховування пришвидшені магнітофонні записи або включати радіо. Це теж допомагає. А ще, якщо ваш папуга не сказав перше слово, не вішайте у клітку дзеркало. Бо він переключить свою увагу на цю цяцьку і милуватиметься собою замість того, аби вчити слова.