Для тих, хто потребує

30.01.2014

Офіційний Київ домовився зi Світовим банком про суттєве розширення портфеля спільних проектів. Передумовою для такого рішення стали підсумки спільної роботи у минулому році. Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі в Україні Анатолій Максюта та директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан відзначили: ця співпраця динамічно розвивається, а спектр сфер і напрямів розширюється. Вдосконалюються також механізми й інструменти співпраці.

Доказом цьому слугує щорічне збільшення стабільно високих показників залучення коштів. «Коефіцієнт вибірки (частка вибраних фінансів із загальної суми кредитного портфеля. — Ред.) у 2013 фінансовому році [який завершився 30.06.2013] збільшився удвічі у порівнянні із 2011 роком та становить нині рекордний показник за всі часи співпраці із СБ — 30,2%», — сказав Анатолій Максюта. У наступному фінансовому році позитивні тенденції у цьому напрямi продовжилися. Станом на січень 2014 року коефіцієнт вибірки становить 21,4%, що дозволило Україні зайняти друге місце серед 22 країн регіону Європи і Центральної Азії.

Успішна співпраця продовжуватиметься і шляхом збільшення проектного портфеля, який містить п’ять нових інфраструктурних і соціально орієнтованих проектів на загальну суму 1,7 млрд. доларів для модернізації систем водопостачання і теплопостачання міст України, подальшої модернізації підстанцій «Укренерго», а також реформування систем охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Перші конкретні плани — це отримання нами інвестиційної позики у сумі 300 млн. доларів на реалізацію проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». Перший компонент у сумі 200 млн. доларів буде витрачено на соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Другий транш — 100 млн. доларів — виділять Мінсоцполітики на підвищення систем ефективності системи соціальної політики. У Світовому банку також заявили про власну готовність щорічно збільшувати витрати на програму допомоги малозабезпеченим сім’ям на 25%, якщо витрати держави на ці потреби зростуть.