НОВИНИ ПЛЮС

29.01.2014

Майдан шукає зниклих побратимів

Станом на сьогодні розшукують кілька десятків активістів Євромайдану, які зникли в ході вуличних протистоянь із 16 січня. За даними групи «Євромайдан–SOS», станом на 27 січня нараховувалося 27 таких осіб, а за підрахунками правозахисника Назарія Боярського — 36.

Боярський учора повідомив, що з 16 січня було втрачено зв’язок із 92 учасниками акцій протесту, із них 56 громадські активісти вже розшукали. «Одним із найтривожніших фактів залишається зникнення одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова, про якого немає звісток уже майже тиждень», — каже правозахисник.

Якщо комусь відоме місцезнаходження тих, кого розшукують, або хтось шукає своїх близьких, які брали участь в акціях протесту, «Євромайдан–SOS» просить звертатися через «Фейсбук» або на «гарячу лінію»: 068 548–12041; 066 684–98–30; 063 337–95–73.

Керівник медпункту Майдану Олег Мусій повідомив, що з 19 січня близько тисячі мітингувальників отримали травми під час акцій протесту на вулиці Грушевського. Госпіталізовано приблизно півсотні.

У Криму заборонили діяльність та символіку ВО «Свобода»

Про це йдеться у рішенні президії Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про заходи щодо сприяння охороні порядку і громадської безпеки на території АРК». Кримський парламент оголосив на півострові поза законом «Свободу» «та інші формування радикального характеру» на підставі того, що вони «становлять загрозу національній єдності, громадській безпеці та правопорядку». Також вирішено вимагати від Міністерства юстиції України негайно вирішити питання про припинення діяльності цих партій на підставі статті 37 Конституції України та статті 5 Закону «Про політичні партії в Україні».

Нагадаємо, раніше в низці західних областей заборонили діяльність Партії регіонів та КПУ.

Саморозпуск фракцій «Регіонів»

Фракція Партії регіонів (десять осіб) у Львівській обласній раді прийняла рішення про саморозпуск. Днем раніше так само вчинила фракція ПР у міськраді Львова. У своїй заяві «регіонали» з облради попросили вибачення у виборців, зазначивши, що зараз політика керівництва Партії регіонів не відповідає її програмним засадам та роз’єднує Україну.

Також фракція ПР саморозпустилася в Кам’янці–Подільському.

Арешти та звільнення учасників заворушень

Голові обласної організації ВО «Свобода» в Черкаській області Юрію Ботнару визначили запобіжний захід у вигляді двох місяців домашнього арешту, його обвинувачують за статтею «організація масових заворушень». Рішення щодо арешту Ботнара після подій у Черкасах ухвалив суд у Катеринополі.

У Запоріжжі затримано лідера та співорганізатора місцевого Євромайдану Ігоря Артюшенка. Перед цим у нього на вулиці стріляли невідомі.

Оболонський райсуд Києва відпустив під домашній арешт 72–річного протестувальника Миколу Пасічника з Вінниччини. Раніше цей самий орган Феміди передбачив «учасникові масових заворушень» два місяці тюрми.

Чиновниця Банкової змінює прапор

Радник Президента Януковича Марина Ставнійчук солідаризувалася з протестувальниками, висловившись проти диктаторських законів, прийнятих Верховною Радою 16 січня. Ще напередодні вчорашнього голосування вона заявила каналу «1+1»: «Ці закони містять низку дискримінаційних, непропорційних норм без юридичної визначеності. Закони, які не сприймаються суспільством, не є легітимними ».

Раніше Ставнійчук займала високі посади в адміністрації Президента Ющенка.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>