Стратегія господаря

29.01.2014
Стратегія господаря

На приватизованих обленерго суттєво збільшили і кількість працівників, і їхні зарплати. (з сайта dtek.com.)

Економічні експерти провели аналіз діяльності нещодавно приватизованих підприємств. І дійшли висновку — нові власники вкладають у підприємства, які раніше належали державі, майже у десять разів більше, ніж було передбачено приватизаційними угодами.

Усього ж за останні 18 років бізнес інвестував у приватизаційні активи понад 24,1 млрд. гривень. Більша частина цих коштів припадає на посткризовий період.

За підрахунками ­фах­­і­вців, левова частка інвестицій за підсумками 2013 року була спрямована на модернізацію потужностей енергогенеруючих підприємств. Аналітик компанії Eavex Capital Дмитро Чурін наголошує: статистика ФДМУ віддзеркалює масштабну модернізацію підприємств, які входять у холдинг ДТЕК. «У 2012 році були роздержавлені «Дніпроенерго», «Західенерго», «Крименерго» і «Дніпрообленерго». Нині всі вони входять до групи ДТЕК, і для підвищення їхньої ефективності холдинг не шкодує інвестицій», — ствер­джує Чурін.

За словами аналітика, торік для «Крименерго» була ухвалена інвестиційна програма на 187 млн. гривень. На нинішній рік вона становить уже 250 млн. гривень. У цілому, згідно з інвестиційною програмою ДТЕК, обсяг інвестицій у підприємства холдингу торік становив 11,8 млрд. гривень. Із них майже 3,2 млрд. гривень було спрямовано на підтримку активів, куплених у 2012 році.

Як стверджує голова Фонду держмайна Олександр Рябченко, поточне зростання капіталовкладень не стало несподіванкою для його відомства, оскільки зростання капіталовкладень було закладено у приватизаційному курсі, розпочатому у 2010 році. «Обсяг інвестзобов’язань за угодами 2010–2013 років становить більше третини від обсягу зобов’язань за весь період приватизації. Всього до 2018 року угодами передбачено майже 30 млрд. інвестицій. Із них 10,79 млрд. гривень — угоди за останні три роки», — каже Рябченко.

Про план інвестицій на 2014 рік у компанії ДТЕК не повідомляють. Але, окрім цього холдингу, який, без жодних сумнівів, продовжуватиме програму модернізації власних активів, вливання коштів в оновлення потужностей очікується й у приватизованих минулого року «Донбасенерго» та «Волиньобленерго». Це передбачено умовами приватизаційних конкурсів. Новий власник «Донбасенерго» у грудні минулого року домовився з Ощадбанком про залучення короткотермінових кредитних ліній на 285 і 100 млн. гривень. До цього компанія планувала відкрити у цьому ж банку відновлюваний кредит на 5,5 млрд. гривень для реконструкції блоку №6 Слав’янської ТЕС.

У Фонді державного майна відзначають: приплив інвестицій на колишні державні підприємства позитивно впливає і на податкові надходження. Як заявив Олександр Рябченко, підприємства, приватизовані упродовж останніх чотирьох років, заплатили державі утричі більше податків, ніж за період, коли вони перебували у державній власності. За словами голови ФДМУ, нещодавно його відомство провело аналіз діяльності приватизованих об’єктів. Окрім обсягу сплачених податків, вивчили також їх загальний фінансовий стан. І з’ясували, що, наприклад, заробітна плата на роздержавлених підприємствах зросла на третину, а кількість робочих місць збільшилася на 60%. «Приватна власність швидше пристосовується до нових умов, швидше переорієнтовується, ніж державна», — прокоментував Олександр Рябченко.