Нове та незнайоме

29.01.2014

Після невдалих виступів на чемпіонатах світу та Європи 2012 року українську футзальну збірну України залишив її багаторічний, незмінний наставник Геннадій Лисенчук, iз яким «синьо–жовті» двiчi здобували континентальні нагороди («срiбло»–2001, 2003). Невиразна, більшою мірою оборонна гра, яку останнім часом демонстрували наші збірники, не приносила не тільки медальних здобутків, а й естетичного задоволення. Певно, розуміючи це, Геннадій Анатолійович після 18 років роботи з національною командою був змушений передати управління Євгеновi Ривкіну — за сумісництвом, керманичу чинного чемпіона країни, харківського «Локомотива».

Справжнє «бойове хрещення» нового наставника «синьо–жовтих» відбудеться на чемпіонаті Європи, який з учорашнього дня триває в Бельгії. На свій восьмий за ліком єврофорум українська збірна пробилася в доволі складній боротьбі з угорцями. Той валідольний «плей–оф» (перемога вдома — 2:1, гостьова поразка — 4:5) залишив більше запитань, ніж відповідей. Утім Ривкін каже, що в тих матчах його команда грала «з листа». Нині ж «синьо–жовті», провівши товариські матчі зі збірними Італії (4:3 i 2:2) та Хорватії (2:3 i 3:1), мають чітко визначений основний склад, награні зв’язки та ігрові схеми. Відзначимо, що з 14 гравців, котрі потрапили в остаточну заявку на турнір, найбільше в збiрнiй — футзалістів «Локомотива» — семеро. Четверо представляють львівську «Енергію», троє — івано–франківський «Ураган». У команді відсутні виконавці з табору беззаперечного лідера вітчизняної екстраліги — «Єнакієвця».

Свій перший поєдинок на ЧЄ українці зіграють 30 січня проти румунів, а через день їм протистоятимуть господарі–бельгійці. Учора ввечері завершилося очне протистояння опонентів нашої збірної по тріо–групі А. Такий календар, на думку Ривкіна, є стратегічною перевагою його команди. «Ми зможемо побачити наших безпосередніх суперників у ділі за умов, коли їм доведеться грати у відкриту», — у інтерв’ю сайту УЄФА зазначив Євген Семенович.

При цьому наставник не має чітко визначеного завдання на ЧЄ. «Для будь–якого футболіста турнір подібного рангу — це своєрідна вершина. Однак ми спробуємо не зупинитися на досягнутому, а піднятися вище», — каже Ривкін.

Нагадаємо, що на попередньому чемпіонаті континенту українська збірна припинила боротьбу в чвертьфіналі, програвши в серії пенальті господарям–хорватам. Безумовним фаворитом нинiшнього турніру є збірна Іспанії — переможець чотирьох останніх ЧЄ.

ЗНАЙ НАШИХ

Склад збірної України з футзалу на ЧЄ–2014

Воротарі: Іваняк, Литвиненко (обидва — «Локомотив»), Ципун («Ураган»).

Польові гравці: Валенко, Шотурма (обдива — «Ураган»), Кисельов, Олександр Сорокін, Дмитро Сорокін, Клочко, Білоцерківець (усі — «Локомотив»), Павленко, Овсянніков, Рогачов, Бондар (усі — «Енергія»).