Росiяни бережуть «акумулятори»?

29.01.2014
Росiяни бережуть «акумулятори»?

Російський голкіпер «Едмонтона» Ілля Бризгалов у Сочі не гратиме. (Рейтер.)

Нинішній сезон у Національній хокейній лізі розглядається через призму Олімпіади. Як і на минулих іграх у Ванкувері, у найсильнішій лізі світу під час Сочинських баталій зроблять 16–денну перерву. Через це функціонерам НХЛ довелося відмовитися від «Матчу всіх зірок».

Загалом нинішній сезон проходить під девізом інновацій. Окрім зменшення кількості дивізіонів — iз шести до чотирьох — та зміни структури формування календаря, в НХЛ вдалися до певних ново­введень, покликаних підвищити голеву привабливість хокею. Задля цього зменшили розміри воротарських щитків на ногах, що автоматично збільшило незахищений простір для ураження. А також зробили тоншим каркас воріт, у результаті чого рама в своїй основі втратила 24 см у глибину. Це, на думку новаторів, дозволить хокеїстам частіше забивати з–за воріт та робити звідти більше результативних передач. Щоправда, цей пункт більшість хокейної спільноти сприйняла доволі скептично. Приміром, керівник суддівського корпусу НХЛ Стівен Уолком припустив, що, отримавши можливість проїжджати ближче до воріт, гравці частіше наштовхуватимуться на ключку голкіпера.

Хай там як, а підсумки iнновацiй навряд чи з’являться раніше завершення сезону, в якому команди наразі зіграли трохи більше половини від запланованих 82 поєдинків «регулярки». На даний момент найуспішнішою командою чемпіонату є «Анахайм», який у 54 матчах здобув 39 перемог i впевнено очолює Західну конференцію. Цікаво, що «качки» — один із небагатьох колективів НХЛ, за який не виступають російські хокеїсти. Першими зірками в цьому каліфорнійському колективі є два фінськi ветерани — 43–річний Теєму Селянне та 39–річний Саку Койву. Утім не вони нині грають першу скрипку в оркестрі «Дакс». Найкращий снайпер «Анахайма» та другий за цим показником у лізі — 28–річний канадець Корі Перрі, а його співвітчизник Райан Гецлаф має найкращу в команді статистику за системою «гол+пас».

Саме ці двоє виконавців стали повпредами своєї команди в олімпійській збірній Канади, склад якої вже оголосив її наставник.

Загалом, як кажуть експерти, Майк Бебкок мав серйозні клопоти з остаточним вибором, адже, по суті, в НХЛ можна зібрати два рівноціннi «кленовi» склади.

Єдиний, хто, думається, без проблем отримав місце в таборi національної збірної — це Сідні Кросбі, який в нинішньому сезоні демонструє неабияку результативність. Із 74 очками (27 шайб + 47 передач) капітан «Піттсбурга» очолює рейтинг бомбардирів. Попри те, що до завершення сезону ще довга дорога, поточний здобуток Кросбі вже перевищив його показники в трьох попередніх чемпіонатах.

Нижче своїх можливостей у поточному сезоні діє одноклубник Сідні, росіянин Євген Малкін, який, нагадаємо, в 2012 році став найрезультативнішим хокеїстом ліги.

Дехто вважає, що російські енхаелівці свідомо не форсують події, економлячи сили на домашню Олімпіаду. Деякі північноамериканські журналісти припускають, що недавній простій іншого росіянина Олександра Овечкiна начебто був обумовлений травмою, насправді викликаний бажанням зберегти «акумулятори». Утім, працюючи навіть у такому щадному режимі, Ові все одно залишається найкращим снайпером ліги, маючи в своєму активі 36 голів.

ТАБЛО

НХЛ. «Бостон» — «Н.–Й. айлендерз» — 6:3, «Коламбус» — «Кароліна» — 2:3, «Баффало» — «Піттсбург» — 0:3, «Колорадо» — «Даллас» — 4:3, «Едмонтон» — «Ванкувер» — 4:2, «Лос–Анджелес» — «Сан–Хосе» — 1:0.

Лідери Західної конференції: «Піттсбург» — 76 (53), «Бостон» — 69 (51), «Тампа–Бей» — 67 (52), «Торонто» — 60 (54), «Монреаль» — 59 (52), «Рейнджерс» — 59 (54), «Кароліна» — 57 (52), «Детройт» — 57 (52)...

Лідери Східної конференції: «Анахайм» — 83 (54), «Чикаго» — 76 (54), «Сент–Луїс» — 75 (51), «Сан–Хосе» — 74 (53), «Колорадо» — 71 (52), «Лос–Анджелес» — 66 (54), «Ванкувер» — 63 (54), «Міннесота» — 62 (54)...

* * *

КХЛ. «Донбас» — «Локомотив» — 3:0 (Захаров, 18; Кашпар, 21; Уїлсон, 58).

Лідери захiдної конференції: «Динамо» (М) — 105 (49), СКА — 98 (50), «Донбас», «Лев» — 88 (49).