Парламентери при народному повстанні

24.01.2014
Парламентери при народному повстанні

Під час переговорів в адміністрації Президента. (Рейтер.)

Не вважатимемо це перемогою, але головна «переговорна» новина 23 січня полягала у заклику Президента Януковича зібрати позачергову сесію парламенту. Оскільки одна з вимог опозиції полягає у скасуванні ухвалених 16 січня законів, то якщо вже братися за її виконання грунтовно, без участі відкликаних iз зимових вакацій парламентаріїв не обійтися ніяк. Що Рада «породила», те тільки вона й здатна «вбити», чи то пак скасувати. Щоправда, прямо про те, що завдання позачергової сесії полягає у нівелюванні дії «диктаторських» законів, Янукович не говорить.
«Ті переговори, які сьогодні йдуть у мене з опозицією, — це одна частина врегулювання політичної кризи. Друга частина — цю дискусію треба переводити на парламентський майданчик. Пропозиції, які будуть напрацьовані і під час моїх переговорів, і під час підготовки до сесії разом із народними депутатами, треба розглянути в парламенті», — сказав Янукович. «Є дуже багато питань, які треба вирішувати не на Майдані, а в сесійній залі. Справді, треба, щоб опозиція і більшість зібралися і розглянули ті питання, які виникають: і відставка уряду, і ті питання, які є по тих законах, які Верховна Рада прийняла», — підтакнув «Баті» Голова ВР Володимир Рибак.

Перемовини «влада — опозиція»: невдалі спроби

Нагадаємо коротко, як почалися переговорні процеси на Банковій. 22 січня, через пару годин після того, як свіжий номер «УМ» пішов у друк, завершилася зустріч Януковича з лідерами парламентської опозиції — Яценюком, Кличком, Тягнибоком. Того ж вечора троє перемовників мали слово на Майдані. По гарячих слідах опозиціонери повідомили 50–тисячному зібранню, що домовились з Президентом... домовлятися далі. Поки що Янукович прохолодно поставився до трьох основних вимог своїх візаві: демілітаризувати Майдан, відставити уряд та скасувати закони від 16 січня («Скромнішими треба бути в ультиматумах», — встряв із коментарем фігурант вимог Микола Азаров).

«На запитання, чи збирається Президент розглядати дострокові вибори, відповіді не отримано. Чи можлива відставка Кабміну — можливо, але треба погодити на черговій сесії, яка збереться, і ПР повинна затвердити, згодна вона буде чи ні», — передав Віталій Кличко зміст почутого від Януковича. «Можливо, будуть скасовані закони, які кожного протестувальника в Україні ставлять у ранг злочинця. Переговори продовжаться», — додав він і оголосив, що на виконання вимог Президентові дали 24 години. Інакше — Майдан перейде у наступ. «Кожен iз вас буде мене критикувати за те, що я не закликав вас зараз до якихось активних дій. Але наше ключове завдання сьогодні — щоб Майдан ні в якому разі не зачистили. Вони чекають, щоб розтягнути сили — ми будемо оборонятися, завтра нас буде набагато більше», — додав Кличко.

«Бажання помсти є почесне, але пам’ятаймо: на нас лежить відповідальність за завтрашній день, а помста — це страва, яку їдять холодною», — сказав у свою чергу лідер «Свободи» Олег Тягнибок. «Ми маємо стати дисциплінованою, єдиною армією, яка приведе нас до звитяги проти цього режиму. Тримаймося, борімося — і ми досягнемо мети», — резюмував він.

На такий палкий заклик соцмережі відгукнулися не вельми поштиво. Вже з ранку 23–го інтернетом гуляла «фотожаба» — знімок опозиційної трійці з написом: «Раніше в нас було дві біди: дурні та дороги, а зараз з’явилася третя — дурні, що вказують, якою дорогою нам слід іти».

Патетикою всіх перевершив керівник «Батьківщини» Арсеній Яценюк. Він почав зі згадки про загиблих на Майдані: «Це, мабуть, найбільш драматичний і найтрагічніший день в історії нашої країни. П’ятеро людей, які мали сім’ї, які мали родини, деякі з них мали велике майбутнє, були просто застрілені (...) У нас є два шляхи: перший — зупинити кровопролиття. На цей шлях у нас залишилось 24 години. Якщо цього не буде, то я скажу за себе: я із соромом жити не буду. Завтра підемо вперед: якщо куля в лоб — значить, куля в лоб. Але чесно, справедливо і сміливо», — пообіцяв Арсеній.

Захід на друге коло

Тоді ж, увечері 22–го, опозиція створила Народну Раду — як альтернативу Верховній. До складу цієї віртуальної (будемо дивитись правді в очі) структури увійшли всі нардепи, котрі не підтримали голосування за закони 16 січня.

А тим часом видання «Інсайдер» розкрило буцімто справжню причину того, чому перемовини «влада—опозиція» вийшли невдалими: Янукович був на відстані півкроку від того, аби прийняти вимоги опозиції, коли Віталій Кличко забажав від Президента його відставки. Янукович відразу змінив тональність бесіди, пише видання. Але саме за відставку Януковича воюють українці на вулиці Грушевського, і вони є виразниками інтересів тих 50% населення, які підтримують Євромайдан (на противагу 42%, які не підтримують).

Учора Віталій Кличко, котрий нібито завдав удару по майже затверджених домовленостях, агітував по обидві сторони барикади на Грушевського за припинення бойових дій. Таке–сяке хистке перемир`я встановилися: повстанці не чинили спротиву, коли силовики гасили полум`я від палаючих автомобільних покришок, густий дим яких розділяв воюючі сторони ще з середи.

«Рішення про перемир’я під час проведення переговорів є правильним. До того ж у цьому місці пробити багатотисячний броньований кулак є фактично неможливим. «Беркут», що вже перетворився на фашистську організацію, від барикад недосяжний (...). Кидатися на них без шансів пройти неможливо. Тактику треба змінювати», — прокоментував зусилля Кличка очільник «Третьої Української республіки» Юрій Луценко.

ОВВА!

Події в Україні спонукали виступити в ролі миротворця екс–президента СРСР Михайла Горбачова. Цей політик похилого віку волів би бачити спільні зусилля для врегулювання українських протистоянь iз боку... Володимира Путіна та Барака Обами.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>