Тернопільщина оновить минуле

24.01.2014
Тернопільщина оновить минуле

Пам’ятник Степану Бандерi в Тернополi. У новiй енциклопедiї буде вiдкрито багато бiлих плям з iсторiї краю.

Люди старшого й середнього віку, напевне, пригадують чималі томи «Історії міст і сіл Української РСР», видані в одному з харківських видавництв ще у 1973 році. Зрозуміло, що історія там була винятково та, яка вміщалася у прокрустове ложе радянської пропаганди, і з тих пір видання більше не оновлювалося. На Тернопільщині вирішили виправити таку несправедливість, розпочавши з правдивої історії свого краю. У 2010–му тут було запущено пілотний проект тритомного енциклопедичного видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл». До складу його редакційної колегії увійшли фахівці з історії та краєзнавства (здебільшого колишні учасники підготовки до друку унікального «Тернопільського енциклопедичного словника»), а на відповідну роботу було виділено понад мільйон бюджетних гривень.

Дані для нового видання про історію міст і сіл Тернопільщини скрупульозно збирали і опрацьовували впродовж трьох років, але на початку минулого року робота раптом вимушено зупинилася через наслідки невдалої реорганізації комунального підприємства, куди входила редакція.

— Не хочеться переповідати деталі тієї неприємної історії, — сказав кореспонденту «УМ» голов­ний науковий редактор майбутнього тритомника, відомий тернопільський журналіст, краєзнавець і літератор Богдан Мельничук. — Як і розповідати про те, скільки нервів, здоров’я і часу вартувало мені потім добитися поновлення роботи над виданням. Натомість хочу поділитися радістю, що перший том уже незабаром побачить світ. До нього ввійдуть загальні оглядові статті про область різних авторів, а також матеріали про історію самого Тернополя та трьох районів (решту буде охоплено у двох наступних томах). Для читачів буде відкрито багато білих плям з історії краю. Зокрема, ми «воскресили» чимало хуторів, які свого часу були наче окремі маленькі республіки, а потім безслідно зникли і сьогодні навіть не позначені на картах. Буде і багато нової інформації про Січових стрільців, Українську Галицьку Армію, УПА, про політв’язнів і репресованих нашого краю.