Еволюція кукурудзи

23.01.2014
Еволюція кукурудзи

Перша пара мішків насіннєвої кукурудзи з маркуванням «Рост Агро» потрапила до підсобного господар­ства Леоніда Кундиля позаминулої весни випадково — знайомі поділилися. Він висіяв те насіння трохи запізно, не покладаючи особливих надій на урожай: рання та ще й затяжна спека 2012 року позбавляла ілюзій. Сіяв, аби земля даром не стояла. Яким же було здивування чоловіка, коли кукурудза не тільки дружно зійшла, а й дала добрий урожай, на відміну від благеньких сусідських плантацій.

Минулого року Леонід Олександрович уже свідомо звернувся по насіння до глобинської насіннєвої компанії. Узяв на пробу декілька гібридів — «Почаївський 190», «Хмельницький» та «Дніпровський 181». І його невеликий 10–гектарний пай у Сагайдаку Шишацького району знову заінтригував колег–фермерів дорідною кукурудзою. Тому четверо земляків селянина ще у грудні закупили насіннєву кукурудзу, перевірену сусідом. «Звісно ж, і я собі братиму на весну українське насіння. Бо отримую на цих гібридах по 80 центнерів iз гектара, — розповідає Леонід Кундиль. — Це ж я ще не вносив на поля додаткової «хімії», а то й усі 100 було б... Не думаю, що на піонерівських чи монсантівських сортах вийшло б більше, так там же іще й посівна одиниця на порядки дорожча».

За підсумками масштабного експерименту, який дозволила собі прове­сти у 2013 ТОВ «Агрофірма «Іванківці» Петра Порошенка на Кіровоградщині, з–поміж 100 найсучасніших зразків провідних компаній світу саме гібрид «Почаївський» дав найкращий результат за абсолютними показниками врожайності.

«Ми свого часу експериментували з багатьма оригінаторами, але останні роки співпрацюємо винятково з провідними академічними науково–дослідними установами нашої країни, маючи матеріальну базу для повного циклу виробництва насіння, — розповідає керівник ТОВ «Рост Агро» Михайло Бернацький. — Насіннєва кукурудза — основна культура, на якій ми спеціалізуємося. В Україні ще з радянських часів лишилася міцна школа селекціонерів, здатна працювати на рівні провідних світових брендів. Так, нарікали ми раніше на повільну віддачу вологи українським насінням при збиранні. Це відлякувало наших аграріїв, бо вимагало вищих затрат на сушці зерна. Але проблему вирішили, і принаймні останні п’ять років наші гібриди стійко тримаються у першій десятці найпродуктивніших зразків кукурудзи. Особливо в екстремальних умовах, незалежно від географії посіву. А це і Херсонщина, і Сумщина, і Житомирщина, не кажучи вже про Полтавську область з її розмаїттям ґрунтів і кліматичних особливостей… Сьогодні наше насіннєве господарство у співпраці з Дніпропетровськими вченими пропонує вже близько 20 гібридів зернової кукурудзи ранньої, середньої та середньопізньої стиглості, у тому числі й високопродуктивні силосні, оцінені господарствами, які займаються тваринництвом. Тому для кожного покупця ми здатні підібрати насіння індивідуально, виходячи з власного багаторічного досвіду і досвіду не лише партнерів українських, а навіть iз Білорусі та Росії».

ТОВ «Рост Агро», землі якого розташовані в кількох центральних районах Полтавщини, вирощує сьогодні елітне та репродуктивне насіння 43 сортів 10 різних культур, а також 17 гібридів кукурудзи різних груп стиглості інтенсивного зернового виробництва, в т.ч. для умов екстремальної посухи та силосного призначення. Майже 20 років власного становлення компанія недаремно підпорядкувала правилу: українське — теж конкурентоздатне.