У чумака — нова хата

23.01.2014
У чумака — нова хата

Такою є тепер хата чумака у Моринцях. (надано інформаційним відділом Черкаської ОДА.)

На малій батьківщині Тараса Шевченка, у селі Моринцях, в рамках підготовки до 200–річчя з дня народження поета, нарешті відреставрували хату чумака. Нагадаємо, цю будівлю, яка була зведена ще у XIX cторіччі за часів Тараса Шевченка і належала тамтешньому чумаку Мефодію Тютюннику, було розвалено восени минулого року як аварійну, оскільки пускати туристів туди було небезпечно.

«Працювати було дуже важко, оскільки хата насправді була у плачевному стані, геть зруйнована та осіла. Третина стовпів та дощок згнили вщент», — розповідає моринський художник Віктор Зорькін, який очолював робітників, котрі безпосередньо займалися відбудовою хати чумака.

За його словами, всі будівельні елементи старої будівлі, що вже вийшли з ладу, було замінено добротним старовинним матеріалом, деревину оброблено спеціальним розчином. Окрім цього, під хату було закладено фундамент, якого досі тут не було. Тож, запевняє художник, можна констатувати, що хату чумака практично вдалося відтворити у її первинному вигляді. «Вже відре­ставрували піч, випробували — вона гарно топить. Залишилося лише завершити деякі внутрішні роботи. Поставимо тут усе, що було раніше: лаву, стіл, лежанку, полиці, мисник, домоткану прядочку, повісимо рушники», — розповідає пан Віктор.

Він також запевняє, що вже незабаром поруч з чумацькою хатою буде відтворено всі інші деталі чумацького побуту — криницю, хлів, льох, воловню, клуню та пташник. У самій хаті для туристів буде представлена експозиція речей, які розповідатимуть про побут і пригоди чумаків у їхній нелегкій дорозі

«Проект реконструкції створено архітектором Анатолієм Ніколенком, а відновлення хати чумака відбувалося відповідно до технології реставрації дерев’яних споруд за рахунок інвестиційних коштів. Вартість робіт, згідно з проектно–кошторисною документацією, становить близько 600 тисяч гривень», — повідомили «УМ» у прес–службі Черкаської облдержадміністрації.

Нагадаємо, восени довкола цієї пам’ятки здійнявся скандал. Громадськість була обурена тим фактом, що хату повністю розібрали під приводом реставрації без необхідних дозвільних документів та ще й на порозі зими. Відтак були побоювання, що відновити споруду до 200–річчя Шевченка не вдасться, а відреставрована будівля не матиме нічого спільного з автентичною. Гендиректор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», до складу якої входить хата чумака, навіть був змушений написати заяву про звільнення...