Криниця життя

23.01.2014
Криниця життя

Корисна вода та, яка віддає свою цілющу енергію людині.

Без води немає життя, а без чистої води — здоров’я. І лікарі, і науковці називають воду однією з трьох основ життєдіяльності — разом із повітрям і натуральними продуктами харчування. І б’ють на сполох: безпечної для організму людини води дедалі меншає. Директор Українського інституту екології людини, доктор фізико–математичних наук Михайло Курик, який 16 років займається вивченням властивостей і якості питної води, стверджує: справді корисна вода не просто чиста, а та, що віддає свою цілющу енергію людині. З кожним роком її запаси зменшуються, але вихід є, і Михайло Васильович радить, де його шукати.

«Якщо у води «забрали» залізо, вона компенсує його із труб, із каструль...»

— У містах люди переважно споживають воду з–під крана. Вона проходить контроль санітарної служби, тому «формально» не може бути шкідливою, — розповідає Михайло Курик. — Однак для водопровідної мережі дуже важлива якість труб, а вони в будинках старої забудови не витримують ніякої критики. Вода має екологічну пам’ять — це те, що вона отримує під час контакту з цими трубами. Людина думає — куплю найкращі фільтри і виправлю ситуацію. На жаль, усе не так просто. Виробник водоочисних фільтрів сьогодні не хоче рахуватися з тим, що питна вода — це жива збалансована структура, яка повинна містити всі елементи, потрібні для повноцінного життя. Це легко виміряти (і я маю багато доказів), що у води після фільтру збільшуються параметри агресивності. Про цю властивість, до речі, говоримо не тільки ми, фізики, знають про неї і хіміки.

Що маю на увазі? Скажімо, останнім часом побільшало глибоких свердловин, звідки вода надходить з суттєвим збільшенням заліза. Тож людина ставить потужний фільтр, який, на її думку, це залізо забере. Але в природі існує закон балансу. Якщо у води щось «забрати», вона захоче це «щось» собі повернути. І як жива структура забиратиме цей елемент (у даному випадку залізо) з того, з чим контактує — із труб, металевого посуду.

— Але фільтрами послуговуються в усьому світі...

— Так, проблема екологічної чистоти води гостро стоїть не тільки в Україні, а в кожній країні. Тому фільтрувати воду — один зі способів зробити її придатнішою для здоров’я, головне — довіряти якості фільтрів. Звертати увагу на виробника. Бо деякі з них обробляють воду так, щоб вона мала «гарантовану» чистоту. Почали використовувати так звані обернено–осмотичні фільтри, які можуть очищати воду аж до дистильованого стану. Таким чином отримуємо те, що не шкодить, але достеменно невідомо — чи допомагає людині. Принаймні у висновках ВООЗ, які ця міжнародна організація оприлюднила сім років тому на основі власних досліджень, сказано, що обернено–осмотична вода годиться для приготування напоїв, їжі і в технічних цілях. Але жодним словом не згадується, що її можна пити сирою.

«У людей немає культури пиття води. Біля бюветів машини миють, собак купають...»

— Моя сім’я водопровідну воду для приготування їжі не використовує давно, замінивши її бюветною. Чи можемо бути спокійні, що там — якісна рідина?

— Якщо ваш бювет має санітарно–гігієнічний паспорт (офіційний висновок щодо якості), можете гарантовано цю воду пити, готувати з неї їжу. Майте на увазі, що в Україні 2011 року розроблені нові норми санітарно–гігієнічних норм питної води. У Києві є бювети з чудовою, структурованою водою, а є і з водою середньої якості. Наш Інститут звертався до міської влади з пропозицією (безкоштовно!) провести паспортизацію всіх столичних бюветів. На жаль, виявилося, що владі це не потрібно...

Крім того, в людей немає культури пиття води. Подивіться, що коїться біля бюветів — там нерідко і машини миють, і собак купають. Але ж то цінна вода, юрський горизонт! Прикро, що з Дніпра, з Десни люди практично зробили стічну канаву.

Ще одна проблема — мийні засоби. Раніше ми на це майже не звертали уваги, але куди ця «диво–хімія» (тернув — і посуд блищить) іде далі? У стічні води! На ринку є й мийнi засоби, які самі розкладаються, але коштують дорожче, тож не всім по кишені. То візьміть гірчицю, лимон — природні очищувачі!

— Як альтернативу водопровідній воді українці часто обирають бутильовану. Як не помилитися у виборі?

— Тут усе залежить від виробника. Уважно читайте етикетку: там обов’язково мають бути дані про відповідність стандартам якості, координати підприємства–виробника. На жаль, існує маса підробок бутильованої води. Наприклад, під Києвом є завод iз виробництва води «Цілющої» — це найперша фасована вода в Україні, яка довгий час була доброї якості. Але прийшов новий власник, і вже через місяць підприємство випустило на ринок воду «Цілюща люкс». Мене зацікавило — що ж це за продукт такий? У зразку, який мені охоче надали на аналіз, я виявив лише половину доброї старої «Цілющої», а друга половина — це вода обернено–осмотична. Тобто, «покращуючи», насправді знизили якість продукту. Для таких бізнесменів важливіше не людське здоров’я і життя, а гроші в кишені.

Ми в Інституті перевіряли якість приблизно 80 найменувань фасованої води різних вітчизняних та іноземних компаній. Третина з них дуже високої якості, тобто ця вода найбільше відповідає внутрішньоклітинній рідині людини. Решта продукції була високої і середньої якості. Яка пляшка потрапить саме на ваш стіл, залежить тільки від того, наскільки уважно ви вивчатимете етикетку.

Важливо знати: під час народження людина отримує від мами так званий водний гомеостаз — співвідношення води, яка сформувала організм, до води, яка є вільна — міжклітинна. Щодня людина повинна отримувати хоч трішечки «рідної» води, щоб підтримувати цю рівновагу.

— Ще одна важлива деталь — вплив на фасовану воду пластикової тари. Наскільки він шкідливий?

— Якщо купуєте, то не на роки і не на місяці, правда ж? На той час, що вона стоятиме відкрита (тиждень), усі виробники гарантують якість. Найкраща вода в Україні — «Долина» з Івано–Франківщини. Вона унікальна тим, що сама піднімається наверх iз глибини 300 метрів. Її пакують, і вона роками не псується! У мене є пляшка, яка 13 років стоїть, і нічого з нею не сталося. Така вода має здатність зберігати все корисне, сама себе консервує.

«Активована вода захистить від «екологічного смогу» і допоможе при стресі»

— Донедавна вважали, що найкраща для здоров’я — кринична вода. Бо в селах, скажімо, немає великих підприємств, які забруднюють водойми.

— У селах ситуація якраз найважча. Нині далеко не з кожного колодязя можна пити без шкоди для здоров’я. Про хорошу воду можна говорити тільки тоді, якщо глибина криниці — не менше 10 метрів. Хоча і це стовідсотково не гарантує якості. Є чітке правило: яка вода на поверхні — така вона і під землею. А річки в нас нині забруднені різними відходами, і не завжди земля може відфільтрувати всі шкідливі речовини.

— То який же вихід?

— Скажімо, робити талу воду. Заморожувати можна навіть звичайну воду з–під крана. Головне — злити утворений осад, після чого її можна використовувати. Вода, яка відтала, несе нову інформацію, вона цілюща. Особливо це важливо з огляду на безперервний вплив на людину магнітних полів — комп’ютерів, вай–фаю, мобільних телефонів, які разом утворюють «екологічний смог».

Вай–фай, до речі, дуже погано впливає на людину. Уявіть — через кілька кімнат діє потужне магнітне поле. Якщо це вдома, то ви практично не маєте спокою від підвищеної постійної дії електромагнітних випромінювань. Природа не дала людині рецепторів, щоб ці поля відчувати, але вони змінюють функціональне здоров’я. На жаль, у нас ще дуже погано поставлено питання екологічної освіти. Думаємо: не болить — значить, негативного впливу немає. Але це не так.

— Але ж наслідки прогресу невідворотні. Як зарадити собі в цій ситуації?

— І тут на допомогу може прийти чиста вода, особливо якщо її активізувати різними способами — музикою, добрими словами. Ось характерний експеримент, який провели японці. Вони взяли дві банки, насипали туди однакову кількість рису, залили звичайною водою і рознесли в різні кімнати. Люди, які заходили в першу кімнату, говорили про воду тільки погане — «я тебе ненавиджу», «ти найгірша». А в другій, навпаки, — хвалили, голубили словами. І той рис, де воду лаяли і проклинали, почорнів...

З профілактичною метою, особливо для дітей, ми пропонуємо щодня пити натщесерце склянку води найвищої якості. Це також дуже важливо для людей, які працюють у постійній напрузі, стресі. Можна настоювати воду на різних травах. Гінкго білоба — рослина хоч і не українська, але містить дуже цінні компоненти для мікроциркуляції крові. Водяна настоянка на її листі прекрасно діє на мозок. Можна так само настоювати листя винограду.

Загалом скажу так: якщо людина про себе дбає, то знайде способи захистити себе. Контролюйте своє здоров’я, якість і чистоту продуктів харчування, живіть у гармонії з природою.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Якщо ви готуєте їжу у воді з–під крана, але не можете її очистити, наберіть воду в посуд і дайте відстоятися хоча б кілька годин. Шкідливі домішки осядуть на дно.

 

ДО РЕЧІ

Кип’ячена вода — пом’якшена, і, з точки зору санітарії, краще її пити, ніж сиру. Але така вода, за словами фа­хівців, має один негатив — вона мертва, бо не має повного набору природних елементів.