Без взаємної неприязні

23.01.2014

Міністерство доходів і зборів України погодилося з аргументами бізнесменів — і пішло на процедуру спрощення митних процедур. Відтепер торгувати у нашій державі стане простіше, і цей фактор слугуватиме ще одним важелем для активізації розвитку вітчизняної економіки. Зараз завершується розробка законопроекту про спрощення процедури визначення митної вартості товарів.

На думку експертів, ухвалення цього документа свідчитиме про більшу довіру між бізнесом і владою. Завдяки переносу процедури визначення митної вартості імпортних товарів на пост­аудит, Міністерство доходів і зборів планує спростити і значно скоротити час проходження товарів через митницю.

Нагадаємо, завдяки ухваленим у 2012 році нормам, за митницею закріпили право упродовж трьох років перевіряти суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності після проходження ними процедур розмитнення товарів. Окрім перенесення оцінки вартості на пізніший термін, у законопроекті прописана підвищена відповідальність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

«Ми розуміємо, що сьогодні процедура перевірки заявленої митної вартості товарів займає надто багато часу, і тому намагаємося зробити її більш оперативною шляхом перенесення на пост­аудит, — сказав міністр Олександр Клименко. — Але водночас буде збільшена відповідальність бізнесу за порушення правил при декларуванні митної вартості». Як було заявлено раніше, Міністерство доходів і зборів спростить усі процедури митного контролю і оформлення товарів, які необхідні для проведення чемпіонату «Євробаскет–2015».

Допомогти українським фіскалам вирішили в Американській торговій палаті, яка співпрацює з ними у сфері імплементації Закону про трансфертне ціноутворення. Найближчим часом до роботи залучать фахівців Служби внутрішніх доходів США, які мають значний досвід у застосуванні норм трансфертного ціноутворення у митній та податковій сферах. Урядові аналітики нагадують: відповідно до змін у Податковий кодекс, які вступили в дію у вересні минулого року, українську економіку забезпечили схемами оптимізації оподаткування, які спрямовані на пожвавлення припливу інвестицій до нашої держави.

Відтак, зовнішньоторговельні операції обсягом 50 млн. доларів і більше контролюватиме Міністерство доходів і зборів. За словами очільника Міністерства, такий підхід удвічі зменшив український експорт до офшорних зон. На думку аналітиків, запровадження прозорих схем між бізнесом і регулятором сприятиме покращення стосунків між бізнесом і владою. Про це яскраво свідчать цифри повернення ПДВ. Так, торік сума поверненого ПДВ становила 53,4 млрд. гривень, що на 14% більше, ніж у 2012 році.