Акробатичний етюд над Сочі

23.01.2014
Акробатичний етюд над Сочі

Змагання фрістайлістів на Гран–прі США в Брекенріджі. (Рейтер.)

Нещодавно міністр молоді та спорту Рафіль Сафіуллін заявив, що «медальним» для нашої країни в Сочі, окрім біатлону, може стати також фрістайл. І справді, цей вид спорту — точніше, його акробатична дисципліна — в Україні має великі традиції, проте ще жодного разу нашим лижникам–акробатам не вдалося здобути нагороди «білих» Ігор, хоча свого часу й Алла Цупер в Нагано–1998, і Станіслав Кравчук у Солт–Лейк Сіті–2002 майже впритул наближалися до мети, посідаючи п’яті місця.

Водночас у Сочі маємо дещо інші розклади. Якщо представниці нашої біатлонної збірної цілком реально мітять на олімпійський п’єдестал, то про можливості наших фрістайлістів слід говорити досить стримано. Адже жоден із них не входить до когорти «топових» спортсменів, де, по суті, встановлена монополія китайців. Приміром, у поточному заліку Кубка світу серед жінок усі три перші позиції займають представниці КНР, у чоловіків — два перші місця також за китайцями, а третій — наш колишній співвітчизник, що нині представляє Білорусь, Антон Кушнір.

Найвище в рейтингу КС–2013/14 з–поміж українців стоїть миколаївець Олександр Авраменко, який посідає 12–ту позицію. Саме на нього й розраховують у збірній передусім.

Утім головний тренер команди Юлія Фоміних просить стримано ставитися до прогнозів і не чинити психологічний тиск на спортсмена, від якого очікують високих результатів.

У коментарі «УМ» Юлія Володимирівна також акцентує увагу на зміні формату олімпійських змагань, що збільшить медальні шанси спортсменів, котрі виконуватимуть нескладні стрибки, й ускладнить життя висококласним спортсменам. «На Іграх у Ванкувері результат визначався за сумою двох стрибків, натомість у Сочі все вирішуватиме один стрибок. За його результатами визначатимуться як фінальна шістка, так і призери Олімпіади. В умовах, коли сильні спортсмени будуть ризикувати, не уникнути помилок. Відтак ті, хто зробить ставку на ідеальну простоту, можуть опинитися на п’єдесталі», — каже Юлія Фоміних.

Сашко Авраменко — наразі єдиний український фрістайліст–чоловік, який має олімпійську ліцензію. Щоправда, за словами головного тренера, із 85–відсотковою упевненістю можна говорити, що до Сочі поїде й інший миколаївець — Микола Пуздерко, який перебуває в «листі очікування».

Натомість «синьо–жовта» жіноча збірна матиме в Сочі максимально дозволене регламентом МОК представництво. За підсумками дворічного олімпійського відбору до її складу ввійшли четверо українок: представниці Івано–Франківщини Надія Діденко й Надія Мохнацька, а також рівненчанки Ольга Полюк та Анастасія Новосад.

Серед наших олімпійських повпредів відсутня єдина володарка «української» медалі світових першостей Ольга Волкова. Подужавши важку хворобу, вона повернулася на спортивну арену, утім, як пояснила головний тренер, у рейтинг–листі ФІС, згідно з яким і роздавали ліцензії, стоїть нижче за четвірку своїх співвітчизниць.