«Мій шлях у світ проліг через Вільшани...»

22.01.2014

У рамках святкування 200–річчя Тараса Шевченка на Черкащині з’явиться ще один пам’ятник Кобзарю. Його планують встановити у селі Вільшана Городищенського району біля недавно відремонтованого Центру культури та дозвілля. Цей монумент, висота якого разом із гранітним постаментом сягатиме майже п’яти метрів, буде доволі оригінальним. Адже Тарас Григорович постане перед сучасниками молодим, сповненим сил і сподівань на майбутнє, — саме таким він був, коли навчався малярському мистецтву в Санкт– Петербурзі.­

Як повідомили «УМ» в управлінні містобудування та архітектури Черкаської облдержадміністрації, проект цього пам’ятника прискіпливо обирали з кількох варіантів, але зупинилися на зображенні молодого митця в роки його навчання в Імператорській Петербурзькій академії мистецтв. «Одягнутий поет у довгий плащ — за фасоном того часу, в лівій руці у Тараса Григоровича — палітра, а в правій — пензель», — розповідає начальник обласного управління містобудування та архітектури Василь Дмитренко.

За його словами, скульптуру зроблять iз бронзи за проектом групи черкаських архітекторів на чолі з народним художником України Володимиром Чепеликом. А на постаменті буде викарбовано слова Шевченка: «Мій шлях у світ проліг через Вільшани...».

Нині вже готова модель скульптури в натуральну величину для відлиття її у бронзі, а також фундамент та постамент, а над оформленням монумента працюють фахівці творчої майстерні «Архітектура». Вартість цього пам’ятника становить приблизно 800 тисяч гривень. Ці кошти є спонсорськими.

ДОВІДКА «УМ»:

Із селом Вільшана доля Тараса Шевченка тісно пов’язана. Адже підлітком на початку 1829 року Тарас прийшов туди просити дозволу навчатися малюванню у тамтешнього маляра. Дозволу він не отримав і залишився у панському дворі поміщика Енгельгардта козачком. У Вільшані Тарас прожив рік. Але цей населений пункт усе життя вважав початком свого шляху у великий світ: звідси відкрилася йому дорога у Вільно, а потім і у Санкт–Петербург. Село згадується в поемі «Гайдамаки» та в інших творах поета.