Період тиші

22.01.2014
Період тиші

Фінансова ситуація в Україні залишатиметься стабільною, але заробити на депозитних вкладах стане важче.

Українські банки мають достатньо ліквідності, щоби не допустити депозитної паніки: у випадку бажання населення забрати свої вклади, фінустанови тільки активніше підкріплятимуть готівкою свої каси. «Запас ліквідності у банків досить великий, на коррахунках системи сьогодні є 28 млрд. гривень. Наразі відтоку депозитів не спостерігається. Але якщо буде треба, банки зможуть видати людям їхні вклади, — сказав перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслав Юткін. — Навіть якщо розпочнеться масовий відтік депозитів, банки з ним упораються».

«Залишки готівки у касах в останні дні були на звичному рівні — додатково готівкою ми свої відділення не підкріпляли, — підтвердила тенденцію директор операційного департаменту банку «Фінанси і Кредит» Галина Калашнікова. — Але, якщо буде треба, ми зможемо це оперативно зробити». На контроль банкіри взяли й інкасування банкоматів, попит на які із початку року помітно зріс. «Якщо раніше ми наповнювали банкомати, які розташовані у центрі міста і біля метро, один раз на тиждень, то тепер робимо це двічі. Каси відділень частіше підкріпляти готівкою поки не доводиться, але ми готові це робити, якщо буде така необхідність, — сказав голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук. — У нашому центральному відділенні на Хрещатику в останній час суттєво зріс наплив клієнтів. Люди кажуь, що банки позакривали відділення у центрі і тому йдуть до нас».

На цьому тижні у багатьох банків завершується дія короткотермінових, так званих «святкових», депозитів, які клієнти фінустанов відкривали у грудні. Ставки за ними були на 2–5% вищими за стандартні і пропозиції по гривні становили 25% річних, по долару — 12% річних, по євро — 10% річних. На минулому тижні фінансисти обіцяли плавне зниження ставок наприкінці січня — початку лютого — у середньому на 1–2%.

Наразі банкіри не планують продовжувати новорічні депозитні акції. «Поки що таких планів немає. Звичайно, якщо банки зіткнуться з масовим відтоком депозитів, певні заходи буде вжито. Але підвищені відсоткові ставки не вигідні як банкам, так і економіці держави в цілому. Адже високі відсотки за депозитами призводять до здорожчання кредитів», — сказала начальник відділення збережень і платежів «ЮніКредитБанку» Ольга Шостак.

А ТИМ ЧАСОМ

Гривня — поза загрозами

Попри зіткнення між правоохоронцями та учасниками протестів вітчизняна фінансова система не вбачає жодних загроз для стабільності національної валюти. «Банківська система держави працює стабільно, діяльність банківських відділень і здійснення платежів відбувається у штатному режимі», — стверджують у Національному банку України.

Як заявив заступник голови Нацбанку Олексій Ткаченко, не існує загроз і для девальвації гривні. За його словами, компенсувати девальваційні загрози для національної валюти вдалося завдяки останнім домовленостям з Росією про зниження ціни на газ та відкриття кредитної лінії у розмірі 15 млрд. доларів. «Наразі все йде до того, що ринок сам здатний збалансувати попит і пропозицію», — заявив Ткаченко, проте запевнив: регулятор має всі можливості для підтримки курсу гривні.

Нині офіційний курс гривні залишається незмінним — 7,99 грн. за долар. Ухвалений на минулому тижні держбюджет–2014 базується на річному курсі 8,5 гривнi. До моменту, коли у Києві активізувалися протести, рейтингова агенція «Фітч» поліпшила свій прогноз курсу гривні до 8,3 грн. упродовж нинішнього року. Як і НБУ, агенція пояснила це домовленостями з Росією.

КОНФЛІКТНА ЗОНА

Про Даніель не забули!

Фонд гарантування вкладів нагадує, що він готовий компенсувати всі вклади клієнтів банку «Даніель» у розмірі від 10 до 200 тис. гривень. «Хотів би звернутися до вкладників. Зберігайте спокій, наша команда вже зайшла у банк і працює. Нам треба декілька тижнів для того, аби взяти під контроль операційну діяльність банку і з’ясувати всі деталі перед тим, як розпочати виплати», — сказав заступник директора фонду Андрій Оленчик.

За його словами, загальний депозитний портфель фізосіб банку «Даніель» становить 517 млн. гривень: майже 57% з них — гривневі депозити 8 тис. 186 вкладників. Загальна сума вкладників фізосіб становить 399 млн. гривень.