НОВИНИ–ПЛЮС

22.01.2014

У пошуках безробітного

В Україні скорочується відсоток незайнятого населення. «За останніми даними Держстату кількість зайнятих у країні зросла на 62,2 тис. чоловік і перевищила 20,5 млн. людей, — повідомила директор Державного центру зайнятості Лариса Сидельникова. — Відповідно, чисельність безробітного населення зменшилася на 76,7 тис. чоловік і становить нині 1,6 млн. людей. Таким чином рівень зайнятості у державі зріс із 60,1 до 60,7%».

За словами Сидельникової, станом на 1 січня 2014 року число безробітних, зареєстрованих у центрах зайнятості, становить 487,7 тисячi. Торік на цю дату ми мали 506,8 тис. безробітніх. Отже, рівень безробіття в Україні становить 7% і є нижчим, ніж у країнах Європейського Союзу, де він становив 11%. Зокрема, в Греції та Іспанії — 27%, у Хорватії та на Кіпрі — 17%, Португалії — 16%, Словаччині — 14%, Ірландії та Болгарії — 13%.

ЖЕКу платимо тільки за роботу!

Виконавців житлово–комунальних послуг зобов’язали здійснювати перерахунок розміру оплати за них, враховуючи перерви у їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі. Відповідний порядок затвердив Кабінет Міністрів України. Механізм перерахунку забезпечує прозорість та відкритість тарифів на послуги й утримання будинків і прибудинкової території, а також реалізує права користувачів на зменшення розміру оплати.

Відповідно до документа, якщо хоча б від одного споживача надійшла акт–претензія, то перерахунок має бути здійснений для всього будинку.

Мільярди від Європи

Європейський банк реконструкції і розвитку до початку нинішнього року взяв на себе зобов’язання надати Україні кредит у розмірі 8,7 млрд. євро. Йдеться про назагал 321 проект в Україні, який профінансує ЄБРР у рамках цієї позики. Як відомо, торік банкіри інвестували в Україну 820 млн. євро. Загалом було реалізовано 32 проекти. Найбільшим із них став кредит для «Енергоатома» у розмірі 300 млн. євро на реалізацію комплексної програми підвищення рівня безпеки діючих енергоблоків українських АЕС.

Далекосхідний баланс

Домовленості в економічній сфері, досягнуті під час візиту Президента Віктора Януковича до Китайської Народної Республіки, сприятимуть збалансованості торгівлі між країнами. «Ми чудово усвідомлюємо, що китайський ринок дуже великий і дуже важливий для України, — оприлюднив свої сподівання міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов. — І якщо ми подивимося, у яких галузях досягнуто домов­леності, то зрозуміємо їх важливість для нашої економіки». Йдеться, нагадаємо, про високотехнологічні галузі: авіабудівництво, хімічну промисловість, енергетику. Урядовець вважає, що кроки вперед у цьому напрямi дозволять зменшити негативне для України торговельне сальдо.

Десять днів для мами

Проблему із затримками виплати «дитячих грошей» буде розв’язано упродовж найближчих десяти днів. Про це заявив Прем’єр–міністр України Микола Азаров на своїй сторінці у «Фейсбуцi». За його словами, нині влада може забезпечувати фінансування усіх запланованих витрат. Як підрахував Прем’єр, сьогодні із 3,6 млрд. гривень, запланованих як виплата допомоги молодим матерям, перераховано вже половину. Решта ж грошей надійде найближчим часом.