Кроки до «Оскара»

22.01.2014
Кроки до «Оскара»

Лупіта Ніонго з премією Гільдії кіноакторів. (Рейтер.)

В очікуванні «Оскара» кінозірки «розминаються», отримуючи інші більш та менш престижні премії. Після «Золотого глобуса» та «Народного ви­бору» прийшла черга «роздачі слонів» від Гільдії кіноакторів США та Гільдії кінопродюсерів. Ці організації відзначають лише колег, тобто оцінюють винятково акторську і продюсерську роботу над фільмами–номінантами.

Дуже часто саме та стрічка, якій дісталася «продюсерська» нагорода, через місяць перемагає в гонці за омріяним «золотим чоловічком». Щоправда, те саме можна сказати майже про всі премії, які вручають у проміжку між Новим роком і «оскарівською» церемонією. З нагоди 25–річчя своєї премії Продюсерська гільдія вирішила затягнути інтригу, відзначивши в головній номінації одразу два фільми — «Гравітацію» та «12 років рабства». Обидва, нагадаємо, претендують і на «Оскар».

Гільдія акторів на статуетки не скупиться, відзначаючи лауреатів у багатьох категоріях. Головні відзнаки — за головні жіночу і чоловічу роль — отримали, відповідно, Кейт Бланшетт («Жасмин») та Меттью Макконехі («Далласький клуб покупців»). І все йде до того, що принаймні Бланшетт таки отримає й свого другого «Оскара».

Найкращим актором другого плану визнали партнера Макконехі по «Даллаському клубу» Джареда Лето, який також уже зібрав за цю роль чималу кількість премій. Хоча сам, за його словами, фільм досі навіть не дивився.

А от найкращою актрисою другого плану цього разу виявилася не Дженніфер Лоуренс, яку заслужено й незаслужено засипають преміальним дощем, а талановита дебютантка Лупіта Ніонго. Її гру у «12 років рабства» критики називають «блискучою», а саму темношкіру Лупіту — «відкриттям року».