Боєць замість тінейджера

16.01.2014
Боєць замість тінейджера

Олександр Долгополов у грі. (з сайта sapronov–tennis.org)

Боротьба, що зав’язується на кортах турнірів серії «Великого шолома», часто удостоюється таких високих епітетів, як «трилер» чи «драма», — достатньо учасникам протистояння влаштувати у вирішальній партії затяжний марафон до двох поспіль виграних геймів. І дарма, що в попередніх сетах суперники діяли з перемінним успіхом, дозволяючи собі легкий перепочинок та ігровий спад. Натомість можливість стати свідком двобою, в якому тенісисти «ніздря в ніздрю» йдуть у кожному сеті, випадає доволі рідко. Учорашній матч другого кола «Аустреліен оупен» між першою ракеткою України Олександром Долгополовим (56–й номер рейтингу АТР) та французом Жеремі Шарді (29–й номер посіву) якраз відноситься до таких, коли долю кожної партії вирішує її величність Фортуна. І хоча для розв’язки протистояння на корті №6 «Мельбурн–парку» не знадобилася максимальна кількість сетів, протяжність цього поєдинку справді була видатною. Гра нервів тривала три з половиною години. Три з чоти­рьох партій завершилися тай–брейком. Сильнішим, зрештою, виявився Шарді — 7:5, 7:6 (7:5), 6:7 (3:7), 7:6 (7:5).

Спостерігати таку впертість Олександра Долгополова доводиться чи не вперше — раніше емоційний киянин міг запросто віддати один із сетів, концентруючись на наступному (благо, на «Гранд слемах», де матчі можуть складатися з п’яти партій, є можливість для такого «перепочинку»). А вчора 25–річний Дог, як його називають уболівальники, демонстрував на корті вже не тінейджерську манеру гри, а постав в образі суворого й зрілого бійця, який намагався чіплятися за кожен розіграш. І це при тому, що тенісистам у Мельбурні заважає палюче сонце. Щоправда, порівняно з двома першими днями турніру, коли стовпчик термометра в тіні піднімався до 42 градусів за Цельсієм, учора на «Аустраліен оупен» були комфортніші умови, адже час від часу набігали дощові хмари.

Не зламали Сашка й програні два перші сети. Утім цілковито змінити хід протистояння на свою користь після перемоги в третій партії йому не вдалося. Шарді доволі часто помилявся, здійснивши десять подвійних та 73 невимушені помилки (показники Долгополова — відповідно, 2 і 36). Однак свої огріхи Жеремі вдало компенсував потужною подачею (22 «ейси» проти 15), вдалими виходами до сітки та, загалом, активною атакувальною грою (76 виграних м’ячів проти 43).

Тепер Сашко — останній з–поміж українських чоловіків в одиночному розряді «АО» — може повністю сконцентруватися на турнірі пар. Сьогодні разом з італійцем Даніеле Брічіалі він вийде на матч першого кола проти ізраїльського дуету Ерліх/Рам.

Хай там як, а Шарді, перемігши Долгополова, підтвердив реноме сіяної когорти, яка наразі доволі впевнено долає стартові рубежі «АО». Так, після трьох ігрових днів із 32 «топових» тенісистів з дистанції зійшли лише шестеро — німець Хаас (12), американець Ізнер (13), росіяни Южний (14) і Турсунов (30) (14), латвієць Гулбіс, хорват Додіг (32). Жіноче представництво сіяних при цьому втратило вже дев’ятьох гравчинь — серед них знані італійки Еррані (7) та Вінчі (12), чешка Квітова (6) та німкеня Лісіцьки (15).

Остання українка в жіночій одиночці — Еліна Світоліна — сьогодні вранці вийде на матч другого кола проти австралійки Олівії Роговської. Відповідальна гра відбудеться на «Хайсенс–арені» з трибунами на 10,5 тисячі глядачів — другому за значенням стадіоні «Мельбурн–парку». Відзначимо, що Еліна вперше в кар’єрі пробилася до другого кола «АО» — минулого року, дебютувавши в Мельбурні, харків’янка вже на старті поступилася німкені Ангелік Кербер.

Про те, що 19–річну лідерку українського жіночого тенісу вже скрізь сприймають як дорослу, свідчить і такий факт: днями Еліна, 47–й номер рейтингу WTA, підписала контракт і стала «обличчям» відомої італійської марки спортивного одягу Ellesse.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії. Найцікавіші результати. Друге коло.

Жінки. Лі (Китай, 4) — Бенчич (Швейцарія) — 6:0, 7:6; С. Уїльямс (США, 1) — Долонц (Сербія) — 6:1, 6:2; Стосур (Австралія, 17) — Піронкова (Болгарія) — 6:2, 6:0; Деллаква (Австралія) — Фліпкенс (Бельгія, 18) — 6:3, 6:0; Нікулеску (Румунія) — Лісіцьки (Німеччина, 15) — 2:6, 6:2, 6:2; Кербер (Німеччина, 9) — Кудрявцева (Росія) — 6:4, 6:2; Іванович (Сербія, 14) — Бек (Німеччина) — 6:1, 6:2.

Чоловіки. Джокович (Сербія, 2) — Майєр (Аргентина) — 6:0, 6:4, 6:4; Бердих (Чехія, 7) — Де Схеппер (Франція) — 6:4, 6:1, 6:3; Феррер (Іспанія, 3) — Маннаріно (Франція) — 7:6, 5:7, 6:0, 6:3; Гаске (Франція, 9) — Давиденко (Росія) — 7:6, 6:4, 6:4; Робредо (Іспанія, 17) — Бенуа (Франція) — 6:3, 6:7, 6:1, 7:6; Южний (Росія, 14) — Майєр (Німеччина) — 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 3:6; Турсунов (Росія, 30) — Істомін (Узбекистан) — 6:7, 6:4, 1:6, 4:6.