Тільки й радості, що Бенюк засіяв

15.01.2014
Тільки й радості, що Бенюк засіяв

Заблокована Верховна Рада хотіла б приймати держбюджет–2014. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учорашній ранок у Верховній Раді почався майже тривіально: з «Антимайданом» та його піснями під стінами, із заблокованою трибуною в сесійній залі. Таким був старт останнього пленарного тижня поточної сесії парламенту.

Святковий шарм у цю буденність привніс депутат–«свободівець» Богдан Бенюк, який щедро засівав зерном і в сесійній залі, і в кулуарах. На запитання «України молодої», як довго триватиме блокування, актор–нардеп відповів, що сам би хотів це зрозуміти. І додав, що нормальна робота Ради залежатиме від консультацій представників фракцій, які зараз ведуться в кабінеті спікера Володимира Рибака.

Нарада була марною: замість вечірнього засідання Голова ВР наказав розходитися до середи.

Список бажань опозиції озвучила Ксенія Ляпіна з «Батьківщини»: «Відставка уряду, зняття міністра Захарченка, притягнення його до відповідальності. Так само ми вимагаємо створення тимчасової слідчої комісії по всіх побиттях. Прокуратура, безумовно, розслідувати це не стане».

Голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко розповів журналістам, що питання створення ТСК для розслідування дій силовиків під час акцій протесту внесено до порядку денного засідання, і Партія регіонів готова голосувати за створення цієї слідчої комісії. Але згодом лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що в «регіоналів» насправді немає такого наміру.

«УМ» поцікавилась у Ксенії Ляпіної, як можна розглядати питання про створення парламентської комісії і голосувати за нього, якщо трибуна заблокована? Задля такої мети опозиція готова зняти осаду, зазначила депутатка. «Ми готові розглядати навіть бюджет, якщо наші вимоги будуть враховані. Ми ведемо конструктивний діалог», — наголосила вона.

Питання бюджету є окремим сюжетом. «Розглядати бюджет ніяк не можна, — сказав «УМ» Богдан Бенюк. — По–перше, він із мінусовим сальдо, по–друге, там ігноруються абсолютно всі речі, пов’язані з нашим виживанням». «Ми не будемо брати участь у процесі дерибану країни та бюджетних коштів задля потреб Януковича і його виборчої кампанії», — підтримав колегу по фракції Ігор Мірошниченко.

Тим часом гасло, яке скандують під Радою звезені «регіоналами» мітингувальники «Антимайдану», звучить так: «Оппозиция, не лезь, дай бюджет принять нам весь!»