Стабільний, як ціни

15.01.2014

Індекс споживчих цін в Україні у грудні 2013 року зріс на 0,5%. За підсумками минулого року інфляція також становить піввідсотка! Такі дані наводить Державна служба статистики України.

За її даними, в останній місяць минулого року ціни на продукти харчування і безалкогольні напої зросли на 0,8%. Найбільше — на 11,2% та 8,4% — зросли ціни на овочі й цукор. На 2,8–1,4% подорожчали молоко, масло, сири, сметана, кисломолочна продукція. Водночас на 4–1,4% знизилися ціни на яйця, рис, соняшнинкову олію, фрукти. На 0,5–2% подешевшала риба і продукти з риби, м’ясо, макаронні вироби, сало.

Підвищення цін на алкогольні й тютюнові вироби (на 1,2%) головним чином було зумовлено подорожчанням виробів із тютюну, яке у загальному становило два відсотки. У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 0,1%, у тому числі амбулаторні послуги подорожчали на 0,2%, а фармацевтична продукція — на 0,1%.

Нагадаємо, що у держбюджеті 2013 року була закладена інфляція 4,8%. Таким чином, українська економіка приємно здивувала скептиків, які стверджували, що за підсумками минулого року наша держава мала допустити значний стрибок цін.