Ферма із потенціалом для інвестицій

14.01.2014
Ферма із потенціалом для інвестицій

Держава вирішила щедро дотувати вітчизняне тваринництво.

Значну частину коштів державного бюджету 2014 року буде використано на підтримку українського села. Їх буде витрачено на підтримку сімейних ферм, дрібнотоварного виробництва та заготівельних кооперативів. Цьогоріч уперше фінансуватимуть будівництво артезіанських свердловин у селах. Не залишать без уваги і програму спорудження сільського житла — передбачається відновити її роботу.

«Президент поставив завдання, щоб ми не втратили українське село, — прокоментував міністр сільського господарства Микола Присяжнюк. — Щоб його не згубили глобалізація та негативні наслідки ринкової економіки». За словами очільника відомства, рекордні кошти буде витрачено на розвиток тваринництва. Йдеться про суму 900 млн. гривень.

Як відомо, вже декілька років держава вживає заходи щодо стимулювання тваринницького комплексу: дотує молодняк великої рогатої худоби, також компенсує вартість придбання доїльного та охолоджуючого обладнання. Експерти відзначають: усі ці заходи вживають у межах Національного проекту «Відродження тваринництва». Аналітики переконані, що ці зусилля дозволять країні забезпечити на належному рівні внутрішні потреби у м’ясо–молочній продукції і сформувати достатній експортний потенціал.

Не менше значення має і відновлення програми «Власний дім». Вона передбачає, що українці активніше переїжджатимуть жити до села. Зокрема, усім охочим нададуть пільговий іпотечний кредит на будівництво чи купівлю будинку. Ця програма, до речі, користувалася попитом українців: за час її існування надали кредити 32 тис. сімей на загальну суму 975,7 млн. гривень.

За словами експертів, українське село відкрите і для інвестиційних проектів. Зокрема, у Харківській області запущено проект «Село майбутнього». Обсяг інвестицій, вкладених приватним інвестором, становить 1 млрд. 237 млн. грн. Передбачається збудувати за ці гроші селекційно–генетичний центр, комплекс із виробництва молока, а також тепличний центр.