До старту залишилося…

14.01.2014
До старту залишилося…

Разом із Росією наша країна відновить серійне виробництво крилатої легенди.

Програма фінансової кооперації з Росією, про яку домовилися український та російський президенти, стартує вже на початку лютого. «Втілення цих домовленостей дасть нам на найближчі роки сотні тисяч робочих місць і гарантії для бюджетів усіх рівнів, — сказав Прем’єр–міністр Микола Азаров. І наголосив: — Цей фактор стане фінансовою базою для розвитку нашого вітчизняного ринку».

На думку Прем’єра, вкрай важливо буде домогтися, аби працювала зона вільної торгівлі з країнами СНД, важливість якої для української економіки важко переоцінити. За підрахунками глави уряду, сумарна вартість інтеграційних програм між двома країнами може становити десятки мільярдів доларів. «Це майбутнє базових галузей нашої промисловості», — сказав Микола Азаров. Ідеться насамперед про космічну галузь, машинобудування, авіабудування, вагонобудування, суднобудування і приладобудування.

Урядові експерти переконані: лише початкова стадія кооперації між Україною і Росією дозволить збільшити обсяги постачання товарів і комплектуючих на щонайменше 500 млн. гривень щомісяця і сприятиме максимальному нарощуванню обсягів виробництва промислової продукції. Серед наймасштабніших проектів називають спору­дження танкерів–газовозів, нафтових платформ для освоєння арктичного шельфу, який не так давно розпочала Росія. А також Україна може приєднатися до оновлення танкерного і риболовного флоту нашої східної сусідки. Як відомо, суднобудівні заводи Миколаївської області отримають до 2020 року близько 4 млрд. доларів на будівництво танкерів–газовозів.

Існує також проект оновлення енергогенеруючих потужностей Росії за участю харківського підприємства «Турбоатом» та інших підприємств енергетичного машинобудування України. Цей напрям співпраці може принести Україні близько мільярда доларів уже в найближчій перспективі.

Вагомий поштовх отримають також й інші галузі. Зокрема авіабудування. Адже специфіка роботи авіапідприємств передбачає, що замкнений цикл виробництва може бути досягнутий тільки в умовах кооперації. Саме такі дії передбачає Угода про реалізацію засобів державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан–124. Дуже важливим аспектом співпраці є звільнення поставок комплектуючих від ПДВ і ввізного мита у рамках виробничої кооперації. Експерти оцінюють, що ймовірність ухвалення такого рішення є досить високою, адже країни постачатимуть необхідні комплектуючі, які не виробляються в Україні і Росії або виробляються у недостатніх кількостях.

Програма промислової кооперації між підприємствами України і Росії є гарантією розквіту української промисловості. Саме так оцінюють дво­сторонні угоди експерти. Особливо вражаюче виглядатимуть такі успіхи на тлі короткочасного припинення взаємовигідних відносин, через які обсяги втрат для нашої економіки становлять близько 1,5 млрд. доларів. Аналітики переконані: виняткові завдяки своїй економічній доцільності домовленості, досягнуті між главами держав на 6–й Міждержавній комісії Україна—Росія, повернуть українську промисловість на ключові позиції у Співдружності Незалежних Держав. А головуючи у СНД, Україні буде легше домогтися, аби зона вільної торгівлі працювала на повну потужність. А такий підхід до експортоорієнтованих вітчизняних підприємств, у пріоритеті для яких — ринки Росії та країн СНД, поверне баланс в українську економіку, позбавивши її більшості можливих ризиків.

А ТИМ ЧАСОМ

268 доларів — і призупинка реверсу

Україна та Росія домовилися про ціну російського газу в першому кварталі 2014 року. «Коефіцієнт виходить із ціни 268,5 долара за тисячу кубометрів», — повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Натомість, коментуючи стан реверсних закупівель, міністр сказав: «Ми нічого не призупиняємо. Купуємо там, де дешевше».

Як відомо, раніше Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив і скерував до Верховної Ради законопроект про звільнення від ПДВ операцій із ввезення газу до України. Як пояснив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродськиий, ці зміни дозволять підприємствам України, незалежно від форми власності, отримати обігові кошти.