Січень гривню береже

10.01.2014

Національний банк України повідомив про стабільну ситуацію із національною валютою. Станом на сьогоднішній день на рахунках знаходиться близько 7 млрд. гривень депозитних вкладів фізичних осіб. Із них шість мільярдів — гривневі вклади. Всього ж із початку грудня у банківському секторі було зафіксовано приріст на 1,2 млрд. гривень.

На думку експертів, минулий рік для українських банків пройшов під гаслом стабілізації. Нормалізувати ситуацію вдалося завдяки узгодженим діям банкірів та регулятора. Останній, як відомо, збільшив свою присутність у всіх сегментах грошово–кредитного ринку, посиливши контроль. Банкіри з цим погодилися й запропонували необхідну допомогу.

Аналітики також констатують: нині українська банківська система помітно сильніше захищена від впливів іноземних валют, ніж раніше. Більшість експертів вважають, що у нинішньому році гривню очікує стабільність, а коливання її курсу якщо й матиме місце, то до серйозних наслідків ситуація не дійде. «Банківський сектор достатньо капіталізований, достатньо організований, щоб підтримати розвиток економіки», — сказав член Ради Національного банку України Роман Шпек.

За його словами, торік суттєво зросли прибутки банківської системи — близько 2,4 млрд. гривень за одинадцять місяців, на 10% зросло кредитування, майже 20% банків збільшили обсяги депозитів. «Головне, що довіра до банківської системи зростає, наші громадяни все більше вкладів здійснюють у національній валюті», — наголосив Роман Шпек. На думку члена Ради НБУ, підвищення конкурентоздатності економіки й окремих підприємств, розширення внутрішнього ринку, прагматичне макроекономічне прогнозування, якісна бюджетна політика, сучасне адміністрування податків, поліпшення ділового клімату — необхідні кроки для ефективного просування країни у 2014 році.