Бібліотека на колесах

09.01.2014

Справжній подарунок до Нового року та Різдва Христового підготували для пасажирів потяга «Київ—Варшава» Польський Інститут у Києві разом із керівництвом Південно–Західної залізниці. Адже саме на цьому напрямку стартував незвичайний культурний проект «Книжкові мандри». Він надасть можливість пасажирам упродовж місяця (до 25 січня цього року) читати в дорозі твори українських письменників: Тані Малярчук, Наталки Сняданко, Сергія Жадана і Тараса Прохаська. Усі четверо — лауреати престижної Літературної премії імені Джозефа Конрада–Коженьовського, яку раз на два роки вручає Польський інститут у Києві. Директор Інституту Ярослав Ґодун переконаний, що саме ця акція допоможе поширити в маси українську літературу: «Я впевнений, що для пасажирів це буде гарна нагода почитати книги саме українською мовою. До того ж у кінці кожної книги є адреси магазинів, у яких, за бажанням, можна придбати цю літературу».

Книги з творами розміщені у кожному купе, читати їх можна безплатно. Родзинкою проекту стали твори польських авторів, перекладені українською мовою, а також «польський» номер часопису «Критика», присвячений новим соціальним та мистецьким практикам у Польщі.

Для Південно–Західної залізниці такий проект не є новинкою, тому керівництво з радістю відгукується на подібні акції: «Це не тільки приємний сюрприз для пасажирів, а й допомога розвитку вітчизняної літератури. До того ж ми хочемо покращувати наш сервіс, йти в ногу з часом. Було б чудово створити на вокзалі повноцінний книжковий магазин. Тому в перспективі ми йтимемо саме до цієї мети», — сказав заступник начальника Південно–Західної залізниці Сергій Горілей. Він відзначив, що атмосфера подорожі залізницею, особливо міжнародного сполучення, коли їхати потрібно довго, сама запрошує до читання. Тож є надія, що такий сервіс припаде до душі пасажирам.

Пасажири вже встигли оцінити нову послугу. Киянин Василь, який часто подорожує, зазначив, що часом у валізі не вистачає місця для журналів чи книжок, а іноді хочеться щось почитати: «Мені подобається, що тут — книжки саме українських авторів. Треба популяризувати наше, рідне. Тому із задоволенням щось прочитаю в дорозі».