Скарб для організму

09.01.2014
Скарб для організму

Такі смачні та корисні брускети можна приготувати з хлібців. (автора.)

Українці здавна полюбляли випікати запашні паляниці, які були символом добробуту та достатку в родині. Часи змінилися, але любов до цього продукту залишилася: більшість із нас щодня смакує здобою та випічкою. А як же з’їсти запашного українського борщу без розкішного шматка ароматного хліба?! Проте лікарі–дієтологи застерігають: часом українці аж занадто захоплюються такими продуктами, забуваючи про шкідливість дріжджового тіста. До того ж випічка — це «швидкі» вуглеводи, кількість яких потрібно максимально зменшувати. Яку ж альтернативу пропонують фахівці для нормального функціонування нашого організму?

Цільнозернові продукти. І хоча більшість із нас бачили на полицях випічку з таким написом, мало хто до кінця розуміє, що ж це означає. Пекарі просто використали зерна, не перемоловши їх? Дієтолог Київського центру здоров’я Наталія Самойленко пояснює: «цільнозерновий» означає, що для виготовлення даного продукту використовувалося борошно, змелене з цільного зерна (тобто з усіх його елементів: оболонки, ендосперми та зародку). Цільне зерно є таким собі скарбом для нашого організму, адже в ньому міститься клітковина, вітаміни, мінерали, антиоксиданти, корисні жири та фітинова кислота. ВООЗ офіційно підтвердила, що тривалість життя людини продовжується на 15—20%, якщо вона максимально виключає з раціону дріжджі і переходить на цільне зерно. Користність цього продукту було доведено ще на початку минулого століття в Данії, коли смертність населення знизилася на 17% саме через активне вживання жителями цільнозернових продуктів.

Особливо вживання цільнозернових стане в пригоді тим, хто піклується про свою фігуру. Адже основним елементом цільного зерна є клітковина — речовина, яка не перетравлюється організмом людини і, проходячи через стравохід, стимулює роботу кишечнику та виводить шлаки й токсини. Такі продукти є низькокалорійними й допомагають ефективно худнути, при цьому організм не втрачає корисних мінералів та вітамінів (на відміну від виснажливих дієт). Аби схуднути, варто щоденно вживати не менше 25—35 грамiв клітковини. У яких же продуктах можна знайти цю «вітамінну пігулку»? Одним із популярних цільнозернових продуктів є хлібці. Не сухарики зі штучними приправами та ароматизаторами, а саме хлібці. Однак... Компанії–виробники і тут часто зловживають різними добавками та не дотримуються правильної рецептури. Ось кілька порад, як вибрати справді корисні хлібці:

* зверніть увагу на упаковку — на ній обов’язково має бути вказана кількість клітковини. Норма — 19%;

* хлібці мають бути виготовлені з житньої муки;

* не допускається ніяких домішок, «ешок»;

* можлива лише невелика частка дріжджів.

Дієтологи запевняють: цільнозернові продукти (у тому числі й хлібці) є чудовим перекусом на роботі чи вдома. До того ж нині можна знайти безліч рецептів приготування брускет чи канапок із використанням не хліба, а саме хрустких хлібців. «Я раджу батькам не лаштувати дітям до школи бутерброди з величезними куснями хліба та ковбаси. Це ж просто отрута для молодого організму. В школах та дитячих садках Фінляндії дітям не дають свіжий хліб, а тільки цільнозернові сухарики та хлібці. А в офісах скандинавських країн замість печива та цукерок для перекусів також використовують хлібці», — зазначає пані Наталія.

Звісно, необов’язково відмов­лятися від здоби та дріжджової випічки, просто слід зменшити її добову норму — лише кілька маленьких шматочків. А в магазинах звернути увагу на маркування хліба з написом «цільнозерновий» і пам’ятати, що він набагато корисніший для організму.