Формула міцного металу

09.01.2014
Формула міцного металу

В Україні стартувала масштабна модернізація металургійних підприємств. (з сайта ukurier.gov.ua.)

Олег ГАНСЬКИЙ

Вітчизняний гірничо–металургійний комплекс підбив підсумки минулого року. За даними статистики, галузь у порівнянні з попереднім роком збільшила виробництво сталі на 1% — до 32,684 млн. тонн. Як повідомили в об’єднанні металургійних підприємств «Металургпром», випуск загального прокату за минулий рік зберігся на попередньому рівні — 29,038 млн. тонн.

Металургія порятує державу

Раніше металургійні підприємства України планували у 2013 році наростити випуск прокату на 6,4% — до 31 млн. тонн. Як відомо, у 2012 році Україна скоротила випуск загального прокату в порівнянні з 2011 роком на 9%.

Безумовно, металургійна промисловість має стратегічне значення для України. Тож вельми позитивним кроком є те, що нам вдалося наростити виробництво сталі, чавуну і прокату. Наша держава має достатні сировинні ресурси, щоб розвивати у себе металургію. Аналітики стверджують: якщо ми активно модернізуватимемо наші потужності, використовуючи передові технології, то гірничо–металургійний комплекс має чудовий потенціал, аби відновити свої конкурентні позиції на світовому ринку, приносячи тим самим користь соціально–економічному розвиткові всієї держави. Велику роль відіграє також відкритий діалог влади і бізнесу в реалізації поставлених планів, які сприятимуть відродженню національної економіки, а також підвищенню соціальних стандартів у суспільстві.

Для підвищення інвестиційної привабливості металургійних підприємств буде реалізовано цілий комплекс заходів, який відповідає інтересам національних виробників. Насамперед, це підключення механізмів лізингу, запровадження податкових стимулів, зокрема звільнення від оподаткування частини підприємств, які реінвестують свої кошти у розвиток виробництва. І, звичайно, йдеться також про забезпечення державної підтримки виробництва та експорту шляхом поліпшення умов кредитування українських виробників.

Досягнення стабільно високого попиту на внутрішніх ринках металопродукції виведе Україну зi стану залежності попиту на зовнішніх ринках. Пожвавленню економічної діяльності сприятиме також реалізація системних програм модернізації промислового виробництва. Насамперед мається на увазі перехід на сучасніші і безпечніші технології. Тож подібні трансформації, переконані експерти, призведуть до стабільного розвитку успішного суспільства.

Допомагатимуть тільки ефективним

Як заявив міністр промислової політики Михайло Короленко, у нинішньому році світова кон’юнктура ринку металу почне поліпшуватися, але попит на українську продукцію залишиться на нинішньому рівні. «У зв’язку з посиленням конкуренції з боку Китаю на ринках Південно–Східної Азії та Близького Сходу експорт прокату з України стабілізувався, — сказав урядовець. — Його обсяги за останні п’ять років залишаються на рівні 2324 млн. тонн. Очевидно, що така тенденція збережеться й надалі». На думку Короленка, вітчизняні металургійні підприємства недостатньо конкурентоздатнi, тому головне джерело для їх зростання — внутрішній ринок.

«За нашими оцінками, ємкість внутрішнього ринку становить 300 млн. тонн прокату, — сказав міністр. — При активній державній політиці у цьому напрямi приріст внутрішнього споживання до 2017 року зросте у декілька разів». Значення подібних кроків не просто важливе: металургія є однією з головних галузей вітчизняної економіки. Її частка у ВВП становить, за різними оцінками, від 27 до 33%. Для модернізації промисловості буде використана значна частина коштів, які Україна отримає внаслідок викупу Росією наших євробондів на початку 2014 року. При цьому цей кредит використають не для «проїдання», а для модернізації галузі. «Держава нині допомагатиме тим, хто може випускати конкурентоздатну продукцію. Це вимога часу», — пояснив Прем’єр–міністр Микола Азаров.

Уряд також оприлюднив свої конкретні кроки щодо активізації економічного зростання 2014 року. Велику увагу звернуть, зокрема, на врегулювання питань тендерних процедур та обмеження демпінгового імпорту. На думку урядових експертів, досягнення стабільності високого попиту на внутрішніх ринках виведе Україну зi стану залежності високого попиту за кордоном. «Можу сказати головне: 2014 рік буде для нас роком розвитку, у тому числі й внутрішнього ринку», — резюмував Прем’єр Микола Азаров.