Ікра й горошок різного калібру

26.12.2013
Ікра й горошок різного калібру

Так виглядає ікра: 1 — кети (найкрупніша і найдорожча), 2 — горбуші (досить крупна й найпоширеніша), 3 — форель (дрібна, зустрічається не часто), 4 — нерки(найдрібніша). (з сайта test.org.ua.)

Причин, щоб швидше добіг кінця нинішній рік, предостатньо. А щоб його — з не надто приємною для багатьох цифрою 13 у складі — провести, а новий зустріти, треба організувати святкове застілля обов’язково з якісних продуктів. Тому продовжуємо орієнтувати покупців у найзатребуванішому в передноворічний час асортименті продмагів і супермаркетів, подаючи результати недавніх досліджень Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Дорожча — ціліша

У багатьох символом достатку залишається червона ікра. Її, розфасованої у Росії чи вже на українських підприємствах, — величезний вибір. У столичних мережевих магазинах можна в акційні дні натрапити на цінові пропозиції — 32—36 гривень за баночку. Ощадливо, втім треба бути готовим до того, що така ікра може бути або занадто солоною, або пом’ятою, або в банці може бути забагато рідини.

Якість ікри залежить від багатьох нюансів. По–перше, на рибопереробних підприємствах мають зібрати її саме дозрілу, сформовану. Дуже важливо — швидка переробка (засолювання, заморожування). Потрібно дотримуватися «золотої середини» щодо солі. Бо її додають не лише для смаку, а й як консервант. Тобто в недосоленій ікрі можуть активно розвиватися шкідливі або й небезпечні для здоров’я мікроорганізми. Так само й з іншими консервантами: не можна перевищувати норми, втім не можна додавати й мало, бо продукт зіпсується.

За результатами досліджень «Тесту», спеціалісти якого порівняли шiсть зразків ікри вітчизняного виробництва (розфасованої на українських підприємствах), найвищі оцінки отримали ікра лососева зерниста «Премія» з горбуші (ТОВ «Міждународна група морепродуктів», с. Саливонки, Київська обл.) — 130 г за 71,99 грн. (у перерахунку за 100 г — 55,38 грн.) та ікра лососева «Дальморе» з форелі (ТОВ «Дальриба», с. Тарасівка, Київська обл.) — 100 г за 58,13 грн. Решта — зразки торгових марок «Остров» (найдорожча у тесті — 81,48 грн. за 100 г) «АСС», «Юбилейная» и DeLuxe — теж безпечні. Найдешевша — ікра з горбуші «АСС», 42,20 грн. за 100 г. Щоправда, розфасована вона в баночки по 130 г, за яку треба віддати майже 55 грн. Одна з найдоступніших — ікра горбуші «Юбилейная» (ТОВ «Дальриба», с. Тарасівка, Київська обл.), яку розфасували у бляшанки по 80 г. Тому одна баночка коштує навіть без будь–яких акцій лише 36,31 грн. Але це єдина ікра в тесті, яка за органолептику (зовнішній вигляд, консистенція, запах, смак) має оцінку «задовільно». У дослідженому зразку експерти знайшли багато ікринок, які луснули, на смак продукт виявився солоним і з вираженою гіркотою.

Ікра є різна

За результатами іншого недавнього тестування дев’яти зразків переважно дорожчої червоної ікри, відмінну оцінку отримали українські Flagman (80,62 грн. за 100 г; у банці 130 г, отже, заплатити треба майже 105 грн.) та «Красное золото» (99,38 грн. за 100 г; у банці 120 г — ціна 119,25 грн.) — це ікра горбуші російського виробництва «Геліос, ікра нерки» (124,99 грн. за 100 г) та «Шаланда, ікра горбуші» (99,99 грн. за 100 г). Частині пробантів трохи менше на смак сподобалися «Русский посол», «Сахалинка», «Сахфишпродукт» та Veladis. Найдоступніший iз цього тесту зразок — ікра форелі «Икорный стандарт» вітчизняного виробника — 38,45 грн. за 100 г. За баночку треба заплатити 49, 99 грн. Щоправда, у зразку, який досліджували, виявили не задекларовані 130 г, а лише 120,6 г. Це малувато, навіть якщо зважати, що дозволено не докладати 4%.

Останнім часом досить популярною навіть на святкових столах стала ікра минтая. «Тест» дослідив п’ять марок цього продукту: вітчизняного виробництва «Камчадал», «Остров» та Veladis; російського — «Тройной морской дом» і білоруського «Санта Бремор». Пробантам найбільше сподобався смак найдорожчих у тесті ікри минтая «Камчадал» (17,28 грн. за 100 г; за баночку 112 г — 19,35 грн.) та «Санта Бремор» (17,28 грн. за 100 г; за баночку 130 г — 22,5 грн.). Через рибний смак iз гірчинкою менше сподобалися дешевші — «Тройной морской дом», а також Veladis. Ікра «Остров» виявилася досить солоною.

Горохом — об стінку?

Найулюбленіший для багатьох салат «Олів’є» не буде смачним без зеленого горошку. «Тест» дослідив вміст баночок цього виду продукції від чотирьох вітчизняних виробників: «Чумак», «Верес», «Дари ланів» та Econom, двох — від угорських: — Bonduelle і «Маринадо» та китайського — Oscar.

Якщо бути педантично точним, то в протестованого зразка марки «Верес» замість задекларованої маси нетто 420 г було тільки 404,5 г. Утім горошку в банці вистачало.

Якщо перерахувати вартість 100 г продукції, то найдоступніший за ціною у тесті — «Дари ланів» за 1,74 грн. Щоправда, в банці горошини неоднакового розміру, є м’які й твердіші, iз легким стороннім запахом. Найдорожчі — «Верес» 2,25 грн. за 100 г (траплялися биті горошини, були як м’які, так і твердіші) та Bonduelle 2,85 грн. за 100 г (були як м’які, так і твердіші горошини). Найкращими у тесті виявилися Econom і «Маринадо» — горошки середньої цінової категорії. В обох — запах і смак молодого горошку; у «Маринадо» — винятково м’яка й однорідна консистенція; в Econom — є м’які й твердіші горошини, не завжди однакового розміру. Невеликий недолік «Чумака» — в банці були жовтуваті горошини. Найбільше пробантам не сподобався Oscar: iз різного розміру надто м’якими горошинами з не надто приємним запахом, які плавали в каламутній рідині.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>