Ось чому влада боїться дострокових виборів

26.12.2013
Ось чому влада боїться дострокових виборів

Присутність у політичному полі Майдану значно посилила громадську підтримку опозиційних сил. (Рейтер.)

Громадяни України вважають, що тривалу політичну кризу має розв’язати насамперед Президент. Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провели Центр «Соціс» та група «Рейтинг».
Це дослідження соціологів цінне тим, що є першим після спалаху Євромайдану, початку масових маніфестацій та силового розгону мітингувальників у центрі Києва. 3200 респондентів (по 1600 для кожного із соціологічних центрів) опитано в усіх регіонах України протягом 7–17 грудня. Статистична похибка вибірки — не більше 1,8%.

Хто має розв’язати кризу? Наприклад, ЗМІ...

Відповідальність за вирішення наявної політичної кризи опитані покладають передусім на Президента (41,5%), громадянське суспільство (32,6%) та опозиційні партії (29,3%).

Ще 19,1% вказали, що головною рушійною силою для подолання політичної кризи мають бути нові лідери, 17,3% — Верховна Рада, ще 7% називають панацеєю... засоби масової інформації.

Переважна більшість опитаних — 72,6% — підтримують ідею «круглого столу» і проведення переговорів між владою та опозицією для розв’язання навколомайданних суперечностей.

Проти переговорного процесу — 13,9%. Ще 13,4% — не визначилися.

Європа — наш орієнтир

Майдан починався з протесту проти непідписання Віктором Януковичем у Вільнюсі Угоди про асоціацію з ЄС. Пригадується, на початку кризи в одному зі своїх звернень Президент казав, що спиратиметься на громадську думку. Будь ласка: ви­бір українців — не той, що зробив Янукович, поїхавши до Путіна. Згідно з даними опитування «Соцісу» й «Рейтингу», 49,1% наших співгромадян проголосували б на референдумі за вступ до Євросоюзу. 32,5% підтримали б приєднання до Митного союзу з Росією.

Проти ЄС — 29,6%. 21,3% опитаних із цього приводу не визначились.

Проти Митного союзу в рамках ЄврАзЕС — 41,9%; не сформували думку 25,6% респондентів.

Якби на референдум винесли питання про обрання вектору інтеграції між двома варіантами — Європейським та Митним союзами, то за ЄС проголосували б 46,9%, а за МС — 28,9%.

У другому турі фаворити — опозиціонери

Якби Віктор Янукович пристав на пропозицію провести дострокові президентські вибори, яких вимагає Майдан, то не зміг би повторно обратися на найвищу посаду.

Якби вибори Президента відбувалися найближчої неділі, 20,2% (серед усіх опитаних) підтримали би Януковича, 18,6% — Віталія Кличка, 9,4% — Арсенія Яценюка, 7,1% — Петра Порошенка, 5,1% — Олега Тягнибока, 4,5% — Петра Симоненка, 0,9% — Віктора Медведчука.

Інших кандидатів підтримали б 4,7% громадян. Не брали би участі у виборах 14,7%, не визначились — 14,9%.

Зверніть увагу: Порошенко, нарощуючи на Майдані вагу як «четверта сила», вже обійшов за популярністю Тягнибока.

При цьому якби Юлія Тимошенко змогла взяти участь у виборах, то підтримка кандидатів виглядала б так: Янукович — 20,1% (серед усіх опитаних), Тимошенко — 16,6%, Кличко — 16,2%, Порошенко — 5,7%, Симоненко — 4,5%, Тягнибок — 3,9%, Медведчук — 0,9%.

Найцікавіше — другий тур, у якому все й вирішується. Планові вибори мають бути трохи більш як через рік, а наразі співвідношення сил у ймовірних «фіналах» (серед усіх опитаних) виглядає так:

Янукович — Кличко — 25,2% проти 42,7%;

Янукович — Яценюк — 25,8% проти 35%;

Янукович — Порошенко — 25% проти 33%;

Янукович — Тимошенко — 26,6% проти 32,1%;

Янукович — Тягнибок — 27,1% проти 28,8%.

Фактично, лідер націоналістів у ймовірному другому турі вперше обігрує чинного главу держави. При цьому навіть у такій парі «стеля» Януковича — 27%.

Якщо брати співвідношення серед тих громадян, хто вже точно визначився з вибором, суть не змінюється: 52,9% проти 47,1% на користь лідера ВО «Свобода». Перевага Кличка над Януковичем серед таких виборців ще відчутніша — 63,3% проти 36,7%.

Дострокові вибори Ради утворять євромайданівську більшість

Згідно з цим самим опитуванням, якби найближчим часом відбувалися вибори Верховної Ради, нинішні опозиційні фракції могли би створити нову парламентську більшість (щоправда, без урахування депутатів–мажоритарників, які становлять половину парламенту).

Підтримка партій виглядала б так: Партія регіонів — 20,2% (серед усіх опитаних), «Батьківщина» — 17%, «УДАР Кличка» — 16,9%, «Свобода» — 5,6%, КПУ — 5,5%. Це ті, що долають бар’єр за чинним законодавством.

Решта партій не подолали би 5–відсотковий бар’єр: «Солідарність» Петра Порошенка, фактично не помітна в політичному полі, має підтримку 3,6% виборців — зрозуміло, лише завдяки зростанню ваги свого лідера; «Український вибір» Медведчука — 0,9%, Радикальна партія Ляшка — 0,7%, «Наша Україна» — 0,3%; інші партії — 2,1%..

Не брали би участі у виборах — 15,5%, не визначилися — 12,6%.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>