І не ображайтесь на ялинку...

26.12.2013
І не ображайтесь на ялинку...

Щоб Новий рік не перетворився на тортури, не забувайте про важливе почуття міри за святковим столом. (з сайта prikol.i.ua.)

Новорічна ніч — особливий момент у житті. Радість, веселощі, щедрий стіл, за яким збираються рідні і найближчі друзі... Приготування тривають від самого рання, і під вечір святковий стіл аж вгинається від делікатесів. Відмовитися від смаколиків неможливо, і ми втрачаємо почуття міри... Так само і з алкоголем. Але пам’ятайте: розплачуватися за «легковажність» доведеться вже в... новому році. І що за радість — починати рік з головного болю, потерпаючи від важкості в шлунку? Чи не краще правильно стартувати і розумно «керувати процесом», ніж потім «ображатися на ялинку».

«Олів’є»: «традиція» шкодити шлунку?

Віце–президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська радить у новорічну ніч віддавати перевагу тушкованим, запеченим і вареним стравам, а кількість смаженого звести до мінімуму. Адже жирні наїдки можуть спровокувати «удар» по печінці та підшлунковій залозі, стати причиною гострого холециститу та панкреатиту. Також, на думку дієтолога, краще обійтися без страв із майонезом, які шкодять шлунку, в тому числі традиційного «олів’є», салату з крабовими паличками, печінкового торту. Замість фарбованих солодких трунків ліпше пити просту чисту воду, а також морси, соки, узвари, чай з лимоном.

«Зверніть увагу на білкові страви з невисоким вмістом жиру, — зауважує пані Оксана. — Віддавайте перевагу рибним стравам, морепродуктам. Замість шматочка торта, тістечка чи порції морозива краще вибрати мандарини, ківі, апельсини, яблука».

Якщо в новорічну ніч ви все–таки спокусилися зайвим шматочком тістечка чи іншого калорійного смаколика, не впадайте у відчай, а натомість найближчим часом влаштуйте собі розвантажувальний день: 500 г вареної і ледь недосоленої риби, або філе індички, або маложирного білого м’якого сиру розподіліть на 5 порцій і вживайте їх із салатом з дрібно посіченої капусти, без олії та без солі, збризканої декількома краплями лимонного соку. Якщо день сирний, тоді замість салату використовуйте тепле молоко. Однак не забувайте: розвантаження протипоказані тим, хто має проблеми із шлунково–кишковим трактом, анемію, діабет.

Ліки від похмілля — душ і капустяний розсіл

Зі «звеселяючими напоями» слід також бути обережними. Як зауважив «УМ» доцент кафедри психіатрії, психотерапії, медичної психології і наркології Донецького національного медичного університету, лікар–нарколог Олег Шульц, етиловий алкоголь (або етанол) є отрутою для всіх органів і систем організму людини. І насамперед — для головного мозку і печінки. Однак уявити свято без келиха улюбленого шампанського, вина чи вермуту — важко. І тут важливо поставити собі психологічний бар’єр: більше допустимих доз за ніч не вживати. Умовно безпечними, за словами лікаря, є 150 грамів вина, 45 грамів коньяку чи горілки або 300 грамів пива. «Більше п’яти доз алкоголю за святковим столом краще не допускати. Пийте не часто: найкращий алгоритм — одна доза на годину. Важливо заїдати алкоголь достатньою кількістю їжі».

Не забувайте: сп’яніння настає швидше при вживанні низькоградусних та газованих алкогольних напоїв, наприклад шампанського.

Поширену рекомендацію з’їсти перед застіллям ложку вершкового масла чи будь–якої жирної страви, аби не п’яніти, Олег Шульц називає міфом. «Наявність у шлунку жирної їжі не є перепоною для сп’яніння, тільки дещо сповільнює його, — пояснює лікар. — Якщо алкоголь потрапив у ваш організм, від сп’яніння нікуди не дітися. Впоратися з похміллям допоможе душ, 5–6 таблеток активованого вугілля, різноманітні розсоли, особливо капустяний. Рятівним стане підсолений томатний сік, міцний чай і кава. Пийте багато чистої води, яка зменшує інтоксикацію організму. Якщо голові зовсім «зле», зауважує Олег Шульц, діставайте з аптечки аналгетики і — у разі потреби — ліки для зниження тиску.

Рік проведеш, як захочеш. Не піддавайтеся забобонам

Напередодні новорічної ночі замість звичного режиму майже весь день проводимо на ногах. У святкову ніч, коли організм має відпочивати, не спимо, а гуляємо. Тож не дивуйтеся, що кілька днів після свята нас переслідує пригнічений настрій, відчуття «розбитості», головний біль. Найчастіше до цього додається ще й похмільний синдром. Тому обмежуйте апетит за святковим столом. Якщо через день–два після новорічної ночі вам виходити на роботу, ввечері перед цим краще відмовитись від походу в гості чи на дискотеку. Ліпше вийти надвір і просто подихати свіжим повітрям. Аби привести себе «до норми», лікарі радять прийняти ванну з ароматною піною чи морською сіллю, почитати, послухати спокійну музику».

Багато новорічних розчарувань пов’язані із забобонами, які самі ж і культивуємо. Столичний психолог Олександра Славинська називає помилковим твер­дження: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Втілення мрій і бажань пов’язані насамперед із нашою внутрішньою мотивацією, завзяттям, каже лікар. Не правильно казати — робитиму щось так чи так із наступного року. Хочете щось змінити — не чекайте «епохальних» приводів».