Успіхи східного вектора

26.12.2013
Успіхи східного вектора

Прем’єр–мiнiстр Микола Азаров перелiчує головнi переваги двостороннiх проектiв iз Росiєю. (УНІАН.)

Учорашнє засідання уряду було першим після повернення Прем’єр–міністра Миколи Азарова із Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав, яке відбулось у Москві. «З травня поточного року Україна бере участь у робочих заходах Євразійського об’єднання як спостерігач. Це дозволяє нам безпосередньо висловити нашу позицію з питань, які розглядаються, і так само безпосередньо та оперативно отримувати інформацію про рішення Митного союзу, які готуються і мають значення для національних інтересів України», — повідомив членам уряду Микола Азаров.

За його словами, це особливо актуально зараз, коли ми повинні енергійно і швидко відновити рівень торговельно–економічних відносин iз країнами Митного союзу. «Перший рубіж, який ми погодили з нашими партнерами: наступного року вийти принаймні на обсяг товарообігу 2011 року, — сказав Прем’єр. І додав: — Під час засідання Вищої економічної ради ЄврАзЕС я чітко висловив позицію України: для нас пріоритетом є повноцінне функціонування зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень між країнами СНД. Практичний запуск усіх механізмів співробітництва, передбачених Угодою про вільну торгівлю від 18 жовтня 2011 року, буде головним пунктом порядку денного українського головування в СНД, яке розпочинається через лічені дні, в новому 2014 році».

Як заявив Азаров, другим великим напрямом роботи буде гармонізація технічних регламентів та спрощення процедур у взаємній торгівлі. Адже угода держав–членів Митного союзу містить норми щодо усунення технічних бар’єрів iз державами СНД, які не є членами Митного союзу. «Ми хочемо використати ці механізми, щоб остаточно зняти протиріччя в торговельному регулюванні. Для нас це дуже важливо, щоб повернути позиції на ринках, куди спрямовано понад 40% українського експорту», — додав Прем’єр–міністр.

Розповів Микола Азаров і про свою зустріч із російським колегою Дмитром Медведєвим. «Видання «Українська правда» повідомило, що наша зустріч тривала приблизно 5 хвилин, — очільник українського уряду дав зрозуміти, що уважно стежить за публікаціями у ЗМІ. Й миттєво заперечив хибну інформацію: — Зі мною були члени делегації — зустріч тривала понад 1,5 години».

Розмова із прем’єром РФ, за словами Миколи Азарова, стосувалася практичної реалізації домовленостей глав дер­жав 17 грудня. «Великий комплекс і технічних, і організаційних питань треба вирішити, щоб запустити спільне виробництво літаків Ан–124 «Руслан». Те ж саме стосується проекту будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, — додав він. — Головне, що я отримав запевнення російської сторони про те, що абсолютно всі домовленості виконуватимуть вчасно».

Йдеться насамперед про російський кредит. «Національний Банк України отримав 3 мільярди доларів першого траншу за розміщення українських євробондів за кошти Фонду національного добробуту Російської Федерації. Розміщення відбулось у рекордні терміни — буквально за тиждень — і суворо у відповідності до міжнародного права. Наступні 12 мільярдів ми очікуємо на початку наступного року».