Є така не–партія

25.12.2013
Є така не–партія

Стіну київського ЦУМу прикрашає галерея активістів Майдану. (Данила ІВАНІВА.)

Опозиційні лідери­ трансформують безстрокову акцію протесту «Євромайдан» у громадсько–політичне «Народне об’єднання «Майдан», яке після державної реєстрації набуде статусу всеукраїнської громадської організації. Вступити туди відучора може кожен бажаючий.

«Наше основне завдання — це максимальна кількість людей, — заявив на брифінгу у штабі керівник «Батьківщини» Арсеній Яценюк. — Це наша боротьба щодо участі та захисту результатів президентських виборів у 2015 році».

За словами Яценюка, триває запуск інтернет–ресурсу НОМ. Серед основних завдань об’єднання Яценюк назвав формування нової Конституції, «де український народ повинен відчути, що він керує країною», а також формування плану дій для країни і робочих груп для їх втілення — від економіки до зовнішньої політики. «Ми не ділили посад. У нас всі — уповноважені особи. Все йде демократичним шляхом», — сказав Яценюк, пообіцявши днями видати програму діяльності НО «Майдан».

За інформацією інформаційного порталу Zik, Олександр Турчинов уже розіслав по областях інструкції, відповідно до яких співголовами місцевих організацій НОМ мають стати по одному представнику від трьох політичних партій — «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи», а також представник студентів. Розподіл ролей у львівській робочій групі, яка працює над створенням осередку НОМ, відбувся так: семеро з десяти співголів — політики. Представник студентського середовища лише один — Василь Молдаван, який є помічником «свободівки» Ірини Фаріон. Від громадського сектору місце знайшлося лише двом особам — ректор Іванові Вакарчуку та дисидентові Ігореві Калинцю. Роль тих громадських активістів, які безпосередньо творили майдани у містах, фактично зводиться до нуля.

«Під час Майдану–2004 було сформовано Комітет національного порятунку. Там були різні люди — дуже хороші і дуже погані, але ніхто з них не представляв і не був авторитетним для Сходу і Півдня. Це була тусовка для своїх. Зараз сформовано раду «Майдану», в якій бачу ту саму проблему. З 37 членів керівництва НОМ лише один Арсен Аваков є східняком... Хто з цих 37 є «своїм» для російськомовних патріотичних українців Донбасу і Криму, Одеси й Луганська? Це політтехнологічна помилка, яку треба обов’язково виправити», — зазначає у «Фейсбуці» журналіст Вахтанг Кіпіані. Реагуючи на закиди, депутат від «Батьківщини» Володимир Ар’єв відписує: «Народ, може, досить лайном на вентилятор? Ми з бандою боремося чи між собою? Потім будете з’ясовувати, хто був «майданнішим». А з таким підходом, як пошук правильних і неправильних серед своїх, скоро залишиться ділити місця в КПЗ. Схаменіться! Роботи вистачить усім діяльним, а диванні перебранки ведуть до поразки».

ОЦІНКИ

Віктор Янукович вважає, що Євромайдан став вираженням прагнення українців до кращого життя. Як повідомила вчора прес–служба Президента, про це він заявив на нараді з кандидатами на пости глав райдержадміністрацій.

Президент нагадав, що поштовхом до створення Євромайдану стало рішення уряду про відтермінування євроінтеграції. «Коли ми отримали такий підйом у суспільстві, коли побачили Євромайдан, я з самого початку казав: у цьому нічого поганого не було. Це прагнення людей до кращого життя», — сказав Янукович, висловивши думку, що «люди просто погано були поінформовані про умови Угоди з ЄС, а промисловців і виробників просто не запитали». Водночас Президент засудив «дії політиків, екстремістів та різного роду провокаторів, які захотіли отримати свій зиск від Євромайдану під час цього емоційного вибуху». «Нам треба з цього всього зробити висновки, і ми це робимо, щоб у найближчому майбутньому ніколи не допустити таких випадків», — сказав Янукович.