Тиша навколо гривні

24.12.2013

Після того як президенти України і Росії домовилися про зниження ціни на газ та 15–мільярдний кредит, аналітики називають 2014 рік сприятливим для вітчизняної економіки. «Цих грошей вистачить, щоб закрити боргову проблему наступного року і насамперед погасити кредит МВФ, — переконаний фінансовий аналітик Ерік Найман. — Можливо, частину цих коштів буде використано на погашення боргів НАК «Нафтогаз України», які сформувалися в останні місяці нинішнього року. Більше того, угода з Росією відкриває дорогу Києву на перемовини з МВФ».

Підстав підвищувати ціни на газ для населення вже немає, переконаний експерт. «Бюджет НАКу при нових цінах на газ, мабуть, буде збалансованим, — вважає Найман. — А Національний банк України поповнить валютні резерви й отримає змогу піти на лібералізацію валютного ринку. Так що формальних причин у МВФ відмовити у відновленні співпраці з Україною вже не буде».

Ці новини мають позитивно вплинути на діяльність усієї банківської системи держави. «На сьогодні ми маємо всі підстави вважати, що позитивна динаміка діяльності банків збережеться й у наступному році», — вважає заступник голови НБУ Олексій Ткаченко. Експерти ж переконані, що ціна на російський газ може знизитися ще більше.

Усе це, в свою чергу, сприятиме зміцненню гривні. У стабільності курсу національної валюти переконані як економісти, так і політики. «Курс гривні у бюджет закладено стабільний, — заявив перший заступник голови парламентського комітету з підприємництва і регуляторної політики Владислав Лук’янов. — Якщо ми сьогодні бачимо в «обмінках» курс 8,20—8,30, то він суттєво не зміниться. Якщо й будуть коливання, то це 20—30 копійок, не більше».