Рамки для дефіциту

20.12.2013
Кабінет Міністрів України вчора таки запропонував нардепам новий варіант державного бюджету на наступний рік. Взамін того самого, який урядовця самі зняли із розгляду у вересні. Дочекавшись підписаних у Москві документів — зниження вартості газу та кредиту на 15 млрд. доларів, уряд за одну безсонну ніч і довгий день підготував, за словами Прем’єр–міністра Миколи Азарова, напрочуд соціальний бюджет.


Утім вийти на бездефіцитний кошторис, як прогнозували деякі експерти, урядовці не зуміли. Так доходи держбюджету України на 2014 рік становлять 392,4 млрд. гривень, а видатки — 447,3 млрд. гривень. При цьому доходи загального фонду держбюджету передбачені на рівні 347,5 млрд. гривень, витрати — 401,1 млрд. гривень, дефіцит — 53,5 млрд. гривень. Граничний дефіцит бюджету, визначений у законопроекті, — 59,5 млрд. гривень, або 3,6% від ВВП. Життя в борг не сподобалося представникам опозиційних фракцій. Так, екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що ця цифра не відображає усього бюджетного дисбалансу. Насамперед із причини завищення доходів бюджету, яке Пинзеник оцінює в сумі 20 мільярдів. За словами колишнього урядовця, частина дефіциту прихована у статтях поповнення статутного фонду НАК «Нафтогаз України» та Українського банку реконструкції та розвитку в сумі 19,9 млрд. грн. Тож, на думку Пинзеника, реальний бюджетний дефіцит може сягнути показника у 100 млрд. гривень.

Новий фінансовий документ держави дозволить у наступному році позичити 152 млрд. гривень державної позики. Це на 22,5 млрд. гривень більше, ніж у нинішньому році. При цьому зовнішні запозичення становитимуть 24% від загального обсягу, а внутрішні, відповідно, 76 відсотків. Натомість ми погашатимемо заборгованість у 2014 році на суму 95,5 млрд. гривень, що на 14 млрд. гривень більше, ніж цьогоріч. Граничний обсяг держборгу на кінець наступного року становить 580 млрд. гривень.

Ухвалити цей варіант держкошторису влада планувала вже вчора. Аби ввійти в Новий рік, як і обіцяла, у штатному фінансовому режимі. Депутатам, які мали дружно натискати кнопку «за», роздали текст законопроекту у четвер зранку, перед початком пленарного засідання. Адже, за словами представників уряду, вони в екстреному порядку доопрацьовували документ у середу ввечері, а пізно вночі правки своєю президентською ручкою вносив сам Віктор Янукович.

Бліцкригу, втім, не вийшло. Опозиція категорично відмовилася голосувати за документ, не вникаючи у текст написаного. Часу із 10.00 до 14.00, який їм виділили, аби прочитати 500 сторінок економічних викладок, народним обранцям, як це не дивно, не вистачило. Натомість навіть читання по діагоналі викликало в опозиційних фракціях відчуття, що цей документ на подарунок від святого Миколая схожий мало. На думку деяких опозицiонерiв, в урядовому варіанті держбюджету обмежуються деякі соціальні виплати, а також не зникає податковий тиск на малий і середній бізнес. «Найбільше фінансування, порівняно з минулим роком, отримує Міністерство внутрішніх справ, додаткові 21 мільярд. В той час, як фінансування армії зменшено на 2 млрд.», — порахував лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Як не дивно, але проти цього варіанту держбюджету виступили і у провладній Партії регіонів. «Половина депутатів фракції ПР побачила у цьому документі відчутні втрати, а інша не знайшла жодної радості», — повідомило журналістів джерело у фракції. «На засіданні фракції — причому за участі міністра фінансів Юрія Колобова — піднявся такий крик, що Олександру Єфремову довелося терміново зняти питання з плану дня», — додає джерело.

Арсеній Яценюк у свою чергу заявив: без передбаченої законодавством процедури розгляду упродовж двох тижнів у цьому випадку не обійтися. «На зустрічі у спікера ми разом дійшли висновку, що голосувати за цей документ сьогодні не будемо», — сказав опозиціонер. За його словами, повернутися до розгляду головного фінансового документа країни Рада зможе аж у наступному році. Причому, вже після різдвяних свят.

Якщо за неповні два тижні влада не зуміє швидко й ефективно домовитися із опозицією, то Україна входитиме у 2014 рік без бюджету. Прецедент ми вже мали: держава зустрічала без фінрозпису кризовий 2010 рік. У такому випадку без бюджетів житимуть також у регіонах, а більшість видаткових статей, передусім соціальних, залишаться недофінансованими.