Бюджетники будуть задоволені

19.12.2013
Кабінет Міністрів схвалив бюджет на 2014 рік. Про це вчора розповіла заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова. «Був (держбюджет. — Ред.) попередньо схвалений. Щодо макропоказників — поставте це питання Міністерству економіки та Мінфіну», — сказала вона після завершення засідання уряду в середу. Тепер головний кошторис держави має розглянути Верховна Рада.

Інвестори чекають сигналу

Раніше Прем’єр–міністр України Микола Азаров повідомив, що бюджет наступного року буде соціальним. Це стало можливим завдяки отриманюю фінансової допомоги від Росії. Нагадаємо, що ще кілька днів тому затримку із ухваленням бюджету пояснювали очікуванням результатів перемовин української делегації у Москві.

Голосувати за головний фінансовий документ держави депутати спробують уже сьогодні. «Від ухвалення бюджету залежать не тільки зарплати і пенсії, бюджет — це сигнал для інвесторів і кредиторів про те, що економіка України в порядку», — сказав заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

За попередніми даними, проект державного бюджету на 2014 рік формується з урахуванням збереження існуючих ставок податку на прибуток (19%) і податку на додану вартість (20%), а також ймовірного збільшення ставок акцизів. Міністерство фінансів раніше пропонувало Каб­міну затвердити проект державного бюджету з дефіцитом 2,5—3,5% до ВВП. Про це нещодавно повідомляв перший заступник міністра фінансів Анатолій М’ярковський.

Дефіцит НАК «Нафтогаз України» мав бути остаточно з’ясований за підсумками перемовин у Москві. «Сьогодні ми можемо сказати, що всі ті планові показники, які ми планували у цілому задля розвитку економіки і щодо надходжень до бюджету, звичайно, не виконуються, але нині ми маємо певний прогрес у порівнянні з минулим роком, — сказав М’ярковський. — Тобто ситуація цілком керована і жодних катастроф із виконанням бюджету ми не бачимо».

Зростуть зарплата і допомога

«Не буду приховувати, що це, напевно, найважчий з 19 бю­джетів, у прийнятті яких я брав участь, — анонсував кошторис–2014 Прем’єр–міністр Микола Азаров. — Головну увагу в новому бюджеті приділено вирішенню саме соціальних завдань, а також розширенню бюджетної підтримки соціально–економічного розвитку регіонів, відновленню економічного зростання та конкурентоздатності вітчизняних підприємств, у тому числі через стимулювання модернізації реального сектору, поліпшення інвестиційного та бізнес–клімату».

За словами Прем’єра, уряд вирішив запропонувати Верховній Раді на наступний рік скоротити на 1% процент податку на прибуток. «Важке рішення, але це рішення буде стимулювати вкладення коштів у модернізацію підприємств», — сказав Азаров. Мінімальна заробітна плата наступного року буде підвищуватися в три етапи: з 1 січня, з 1 липня і з 1 жовтня. Вона буде майже вдвiчi більша, ніж отримували громадяни в 2009 році.

Розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, за словами Прем’єра, також збільшуватиметься в три етапи, це буде на 18% більше, ніж у грудні 2013 року, і в два рази, підкреслюю, більше, ніж у 2009 році. «Як наслідок, середньомісячна заробітна плата на кінець 2014 року, наприклад, дільничного лікаря–терапевта вищої категорії зросте на 602 грн. проти грудня 2013 року, фельдшера зросте на 401 грн. щомісячно, підкреслюю, завідувача дошкільного навчального закладу на 645 грн., учителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу на 602 грн., старшого наукового співробітника на 748 грн.», — сказав Микола Азаров.

Для дітей віком від 6 до 18 років розмір прожиткового мінімуму збільшено на 597 грн., пропорційно збільшуються соціальні та пенсійні виплати. Так, щомісячна допомога на дітей, що перебувають під опікою чи піклуванням, у 2014 р. у середньому збільшиться: на дітей до 6 років — на 159 грн., до 2113 грн. на місяць; на дітей віком від 6 до 18 років — на 200 грн., до 2633 грн.; щомісячна допомога на дітей–інвалідів у середньому збільшиться на 100 грн. на місяць; щомісячні виплати інвалідам з дитинства зростуть в 2014 р. у середньому на 127 грн. Так, розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, у тому числі й максимальний, збільшуватиметься в 2014 р. на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 250 грн., а на кожну дитину віком від 13 до 18 років — на 500 грн.

Поліпшення життя очікує студентів, уперше передбачено 594 млн. грн. на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію дитячих спортивних майданчиків загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів. У бюджеті наступного року значна увага приділяється розвитку регіонів. Загальний ресурс місцевих бюджетів збільшено в порівняні з 2013 роком на 15 млрд. грн., у тому числі для забезпечення виплати підвищення заробітної плати, оплати енергоносіїв та реалізації регіональних програм.