Оптимізм до святкового столу

19.12.2013
У залі для засідань Кабінету Міністрів уже встановили прикрашену новорічну ялинку. Настрій в урядовців — після повернення української делегації з Москви — напрочуд пасував до цього святкового антуражу. «Вчора відбулася дійсно історична подія. Після 3,5 року дії газового контракту, який день за днем знекровлював вітчизняну економіку, Президенту України вдалося поставити крапку», — врочисто звернувся до своїх колег Прем’єр–міністр Микола Азаров.

Дешевий газ і доступні кредити

Саме так прокоментував керівник виконавчої гілки влади рішення двох президентів знизити ціну на газ для України із нинішніх 400 до 269 доларів за тисячу кубометрів. «Це відкриває можливості для української промисловості, енергетики, житлово–комунального господарства відновити економічне зростання і використовувати отримані ресурси на модернізацію», — додав Прем’єр.

За словами Азарова, ще одна угода, підписана вчора, має історичне значення. Це домовленість усунути всі обмеження в двосторонніх торгово–економічних відносинах і значно підвищити обсяг товарообігу. «Ми піднімаємо планку до рівня 2011 року і вище, — пообіцяв голова Каб­міну. — Підписано життєво необхідну українській промисловості, в першу чергу нашим високотехнологічним, наукоємним галузям, угоду щодо розвитку промислової кооперації, спільної роботи в ключових галузях економіки».

Ще одним проривом в українсько–російському діалозі було надання кредиту у розмірі 15 млрд. доларів. На думку Азарова, це дозволить нам реалізувати масштабні проекти розвитку та модернізації промисловості, інфраструктури тощо.

Загалом учора було підписано широкий пакет угод, які відкривають для економіки України гарні перспективи на наступні роки, а уряду дають можливість прийняти сьогодні бюджет соціального, підкреслюю, і економічного розвитку країни, що було до сьогоднішнього часу просто неможливо.

Утiм найголовнішим наслідком домовленостей у Москві, на думку очільника українського уряду, є стабільність. «Стабільність державних фінансів нині гарантована, всі українські підприємства отримують можливість скласти реалістичні виробничі програми на наступний рік, отримали гарантії завантаження виробництва і, відповідно, збереження робочих місць, а також мають тепер зрозумілі перспективи відновлення загальмованих за попередні роки проектів виробничої кооперації та можливості домовлятись про нові проекти, — сказав Микола Азаров. — Насамперед, у таких високотехнологічних галузях промисловості, як авіабудування, ракетно–космічна індустрія, суднобудування, моторобудування, енергетика, атомна енергетика, наукові дослідження».

Авіатори рахують прибутки

Серед галузей, які отримають найбільший зиск унаслідок домовленостей між Віктором Януковичем та Володимиром Путіним, експерти називають авіабудування. «Україна і Росія відновлюють серійне виробництво літаків Ан–124 з українськими двигунами. Загальний обсяг спільного виробництва — 80 літаків. За всі 22 роки незалежності України ще жодного разу не було таких масштабних проектів, підкреслюю, 80 літаків, — наголосив Азаров. — Зокрема, це означає відновлення серійного виробництва двигуна Д–18т та його модифікації, а також здійснення взаємних поставок iз виробничої кооперації, матеріалів, складових частин і комплектуючих виробів при виробництві літаків Ан–124 без застосування ввізного, вивізного мита, податків, акцизів і всіляких обмежень».

За попередніми прогнозами урядових експертів, сумарна виручка від спільного виробництва та постачання 80 літаків складе 12 млрд. 890 млн. дол. США. «Ось програма, реальна програма, — емоційно заявив Прем’єр. — Окрім того, створення такого унікального флоту дозволить нам на кілька десятиріч зайняти лідерські позиції у сфері міжнародних перевезень великогабаритних вантажів».

Очікують успіху і в атомній галузі. Так, корпорація «Росатом» найближчим часом планує провести конкурс на здійснення комплектної поставки, устаткування для машинного залу нової Курської АЕС–2 у складі 4 енергоблоків потужністю 1250 МВт кожний. Одним із головних претендентів на отримання замовлення є наш харківський завод «Турбоатом». Також до складу групи підприємств, які здатні забезпечити цей багатомільярдний контракт, входять український «Енергомашспецсталь», Новокраматорський машинобудівний завод, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, «Дніпроспецсталь», «ТММ–Енергобуд» та інші. «Усе це — нові робочі місця у високотехнологічних секторах української економіки, а також доходи всіх бюджетів, бюджетів усіх рівнів, які дозволять виконувати соціальні зобов’язання і забезпечувати розвиток держави», — резюмував глава Кабміну.

Домовилися у Білокам’яній і про грандіозний «довгобуд» — транспортний перехід через Керченську протоку. «Це грандіозний проект, який потребує сотень тисяч робочих рук металургів, машинобудівників, будівельників. У цьому проекті знайдуть своє місце всі ті чесні трудівники, хто сьогодні змушений шукати роботу за кордоном», — сказав Микола Азаров.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Брюссель через Москву

Уряд дає «зелене світло» для підписання п’яти угод між Україною і Євросоюзом. Про це заявив Прем’єр Микола Азаров на засіданні Кабміну. «Йдеться про угоди між урядом України і ЄС, у тому числі Рамкової угоди про підтримку угод між Україною та ЄС, спрямованих на запровадження інституційних реформ у рамках програми «Східне партнерство», — пояснив Азаров.

Також це буде програма «Місцевий розвиток», орієнтована на громадськість, програма підтримки України щодо управління міграційними процесами та надання притулку, щорічні програми співробітництва ЄС з Україною щодо дій з ядерної безпеки. Серед «практичних кроків співробітництва» з ЄС Прем’єр також назвав продовження підтримки реалізації Енергетичної стратегії України.