Гроші з двох сторін

18.12.2013
Гроші з двох сторін

Канцлер Ангела Меркель вирішила прислухатися до аргументів України. (УНІАН.)

Обіцянки фінансової допомоги для України вже прозвучали і з Москви, і з Брюсселя. Днями, як відомо, помічник президента Російської Федерації Андрій Бєлоусов заявив: якщо Україна звернеться з проханням про надання кредиту, то його буде оперативно надано. А верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон у свою чергу запевнила, що ЄС готовий надати допомогу Україні, а також посприяти у виділенні їй фінансування міжнародних інституцій.

«Деякі проблеми можна вирішити через підтримку Європейського Союзу, інші — через фінансові інституції, деякі — через роль приватного сектору. І всі ці варіанти можливі», — уточнила Ештон. Окрім цього, фінансову допомогу Україні готова обговорювати Німеччина. Про це заявив член правління Україно–німецького форуму Олександр Рар.

«Якщо Україна виконає всі умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, уряд Німеччини зможе виявити вплив на МВФ і Світовий банк, щоби необхідні суми були виділені», — сказав Рар.

За словами першого віце–прем’єр–міністра України Сергія Арбузова, конкретну суму, необхідну Україні у вигляді допомоги з боку ЄС, визначать спеціальні двосторонні робочі групи. Рішення ухвалять на основі показників економіки України, показників торговельного балансу з нашими сусідами. Незалежні експерти прогнозують: Україна отримає фінансову допомогу для розвитку своєї економіки вже найближчим часом.

«Взаємовідносини України із зовнішнім світом перейшли у практичну площину. Янукович змусив Європу і Росію обговорювати його план дня. Україні обіцяють фінансову допомогу і в Москві, і у Брюсселі. Також суттєву допомогу нашій євроінтеграції може надати Берлін, яким став потужним центром впливу у Євросоюзі», — сказав директор Інституту української політики Кость Бондаренко. Аналітик наголосив: Ангела Меркель запросила Віктора Януковича відвідати Берлін після того, як буде закінчено формування коаліційного уряду Німеччини.

«Коаліційний уряд уже сформовано. А це означає, що Німеччина готова виступити лобістом євроінтеграції України. Якщо раніше однозначну підтримку асоціації Україна–ЄС вислолювали Польща, Чехія, країни Балтії, то тепер її можуть підтримати держави, що на орбіті Берліна. Це, наприклад, Іспанія, Голландія, Ірландія, Греція. Адже Берлін нині по–суті перетворився у нову столицю Євросоюзу, там розміщується центр ухвалення багатьох­ рішень», — констатував політолог.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бути нарівні з найбагатшими

Україна має увійти на рівних у «вагову категорію» країн Євросоюзу. Таку заяву на погоджувальній раді у Верховній Раді України зробив перший віце–прем’єр–міністр Сергій Арбузов. За словами посадовця, спільне завдання парламенту і уряду — не допустити спаду в економіці та погіршення рівня життя людей.

«Ми повинні активізувати економіку, поліпшити інвестиційний і податковий клімат, привести законодавче поле у відповідність до європейських стандартiв», — сказав перший віце–прем’єр. Також, за його словами, влада має привести у дію всі компенсаторні механізми, щоби рух уперед не привів країну на край провалля. Сергій Арбузов наголосив: із 80 законопроектів, які Рада має розглянути на цьому пленарному тижні, майже половина — урядові. Влада, за словами урядовця, готова до конструктивної критики, якщо вона проходить через призму інтересів держави, економіки і громадян.