«Всі ми один одного знаємо»

17.12.2013
«Всі ми один одного знаємо»

Керівники дільничних комісій (виборчий округ №94 в Обухові Київської областi)чекають не дочекаються здачі коробок iз виборчою документацією. (УНІАН.)

За попередніми результатами виборів у п’яти проблемних округах, оприлюдненими на сайті Центральної виборчої комісії, в 94–му окрузі з центром в Обухові Київської області за очільника Фастівської райорганізації Партії регіонів, заступника директора ВАТ «Гадячсир» Руслана Бадаєва проголосували 60,12% виборців, за представника Радикальної партії Андрія Лозового — 20,32%. У «гарячому» 132–му окрузі з центром у Первомайську на Миколаївщині на перше місце з відривом у тисячу голосів від кандидата від опозиції Аркадія Корнацького відірвався «губернатор» області Микола Круглов. У 194–му окрузі на Черкащині ректор Київського національного університету культури Михайло Поплавський обійшов свого опонента від опозиції Миколу Булатецького. У 197–му окрузі впевнено лідирує шеф–редактор газети «Нова Молодь Черкащини» Леонід Даценко — 61,51% голосів, його найближчий конкурент Сергій Червонописький набирає 25,66%. У столичному 223–му окрузі на чотири відсотки попереду керівник організації «Кияни передусім» Віктор Пилипишин — 44,98%, його візаві, «свободівець» Юрій Левченко набирає 40,69%

Напередодні повторних виборів у проблемних округах голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський, виступаючи перед головами окружних і дільничних виборчих комісій, заявив, що до кінця цього року словосполучення «проблемний округ» зникне з української політичної термінології, і ЦВК робитиме для цього все можливе. Втім, за підсумками результатів голосування експерти і спостерігачі змушені констатувати: «термін» цей після виборів навряд чи зникне, бо зловживання залишилися, але їхня суть тепер здебільшого зводиться не до фальсифікацій під час підрахунку бюлетенів, а до підкупу виборців до і після голосування, «каруселей», а також контролю на дільницях iз боку молодиків спортивної статури, які «слідкували» за чистотою виборчого процесу. І хоча за руку ніхто нікого не впіймав, а присутність «тiтушкiв» лише створювала негативну атмосферу і постійне нагнітання силового сценарію цих виборів, юридичних підстав не встановлювати результатів цих виборів у ЦВК немає.

Спостерігачі громадської мережі «Опора» зазначають: у двох «гарячих» точках– 194–му і 223–му округах діє системний підкуп виборців, що вплинув на результат виборів. Такса, за словами Ольги Айвазовської, коливається від 150 до 400 гривень за голос.

Поширеною проблемою цих виборів виявилася присутність та опосередкований тиск сторонніх осіб на виборчих дільницях. Не менш значущою проблемою дня голосування стало порушення таємниці голосування, зокрема, на 17% дільниць 94–го округу, 16% дільниць — 223–го, 11% дільниць — 197–го округу і 10% дільниць округу №194. Прецеденти організованого підвозу виборців, видавання бюлетенів без пред’явлення паспортів і фотографування бюлетенів стали звичними порушеннями цих виборів.

Активісти «Опори» зафіксували «каруселі» на 8% дільниць 94–го округу, зокрема підвіз виборців організувала сільрада села Велика Вільшанка Васильківського району. Фотографування бюлетенів помічено у 10% дільниць 223–го округу. Правоохоронці були пасивними у виявленнi ініціаторів та виконавців підкупу виборців на 194–му і 223–му округах.

Найменше порушень упродовж передвиборчої кампанії спостерігачі виявили у 132–му окрузі. Однак у день голосування у Кривому Озері спостерігачі зафіксували фотографування бюлетеня у кабінці для голосування. Виборець, який зафіксував результат свого волевиявлення, намагався відволікти увагу членів комісії та спостерігачів, скерувавши їх на вулицю, де немовби відбувалося порушення.

На дільницю в селі Куріпчине Первомайського району — теж 132–й округ — намагалися потрапити громадяни, підвезені для голосування автобусами. Народні депутати ВО «Батьківщина» Михайло Апостол та Сергій Бриченко зупинили біля міста 15 автобусів із «каруселі», які супроводжували «регіонали» Юрій Гержов та Микола Жук.

У селищі Глеваха на Київщині — 94–й виборчий округ — 15 молодиків намагалися фізично видалити спостерігача, який зафіксував спробу одного з членів комісії винести 100 незаповнених бюлетенів за межі приміщення для голосування. Ця ж комісія приймала рішення про видалення журналіста газети «Самостійна Україна» з приміщення.

На 132–му окрузі спостерігачам довелося звернутися по допомогу до правохоронців: у селі Мигія Первомайського району спостерігач «Опори» Сергій Федько зняв на відео видачу бюлетеня громадянину без паспорта. Після чого голова комісії напав на активіста та силою спробував відібрати відеокамеру. На кількох дільницях 197–го округу члени комісії намагалися видати бюлетені без пред’явлення паспортів, мотивуючи тим, що на дільниці «всі один одного знають». Процедури почали дотримуватися тільки після зауваження спостерігачів.

«Що стосується підрахунку голосів на дільницях, здебільшого він відбувся нормально, — розповів учора під час прес–конференції голова Комітету виборців України Олександр Черненко. — Були окремі інциденти: у 194–му окрузі, наприклад, на дільницю не пускали міжнародних спостерігачів і спостерігачів від опозиційного кандидата Миколи Булатецького, однак більшість питань тут була вирішена безпосередньо під час виборчої кампанії і сенсу робити фальсифікації під час підрахунку голосів не було».

О 19:30, коли на дільниці з офісу Булатецького мали виїжджати спостерігачі, автомобілі ДАІ на півгодини заблокували єдиний виїзд зі штабу. Рівно о 20.00 виїзд був розблокований. За законом, потрапити на дільниці для спостереження за ходом підрахунку голосів можна лише до 20.00. «Це питання не до дільничних комісій, а до того, чому спостерігачі, які мають перебувати на дільниці весь час, а не лише під час підрахунку голосів, відправилися туди безпосередньо перед початком перерахунку», — наголосив Черненко.