Майонез без яєць

12.12.2013
Майонез без яєць

Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз протестували вісім марок майонезів 67–процентної жирності: «Олком», «Торчин», «Чумак», «Столовий Провансаль», «Королівський смак», «Вигідна ціна завжди», «Щедро organic» та «Провансаль Союзный». Один із несподіваних висновків: для виробництва промислових майонезів не завжди використовують яйця. Хоча більшість людей знає, що це один із двох основних інгредієнтів цього соусу. Найголовніше, відсутність яєць — це зовсім не порушення. Їхньої обов’язкової наявності не вимагає «майонезний» держстандарт ДСТУ 4487:2005. За нормативом, майонез — харчовий продукт, багатокомпонентна дрібнодисперсна емульсія, стійка до широкого діапазону температур, вироблена з рафінованих, дезодорованих олій із додаванням емульгаторів, стабілізаторів, смакових добавок і прянощів (згідно з рецептурою). Отже, уважно дивіться список інгредієнтів на упакуванні майонезів — і можете купувати зовсім пісний соус.

Оскільки основа майонезів — олії, то соуси перевірили на вміст бензопірену, речовини, надмірне вживання якої може спровокувати у людини рак. «Вміст бензопірену саме у майонезах українські нормативи не нормують, — уточнює спеціаліст «Тесту» Ніна Кільдій. — Але діє норма для соняшникової олії, яка збігається з міжнародною нормою (Директива комісії ЄС 1881/2006) — не більше 2,0 мкг/кг. Тому при дослідженні вирішили рівнятися на цю цифру. Перевищення виявили в одному з протестованих майонезів — у «Щедро organic», який містив 3,58мкг/кг бензопірену».

За смаком найбільше з протестованих пробантам сподобалися майонези «Чумак» та «Провансаль Союзный» (відмінники порівняльного тестування), трохи менше «Торчин» та «Королівський смак»(хорошисти). Не надто сподобались народним дегустаторам під час анонімної дегустації (без називання марок), як потім з’ясувалося, майонез «Вигідна ціна завжди» — бо мав кислий смак та «Щедро organic» через неприємний, гіркуватий присмак.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>