Тріумф Майдану

12.12.2013
Тріумф Майдану

Вiдступ «Беркута» супроводжували фанфари. (Рейтер.)

Спроба силової зачистки Євромайдану ганебно провалилася. Стягнуті з усієї України спецпідрозділи МВС виявилися нездатними похитнути силу волі протестувальників. Знову було закриття станцій метро в центрі, знову людей відтісняли від барикад шеренги зі щитами та комунальники, які швидко розбирали блок­пости та намети з речами людей. Учора вранцi були спроби бійців «Беркута» прорватися у зайняті євромайданцівцями приміщення КМДА та Будинку профспілок. Але всі атаки силовиків людям удалося спинити, й штурмовики в погонах ганебно пішли геть. Майдан почав відновлювати пошкоджені барикади та встановлювати намети.

Очевидно, після того як маси киян уночі відбили атаки силовиків, влада ще не все зрозуміла, і силове «вирішення питання» ще залишалося. Як інакше пояснити спроби «очистити» будівлю Київміськ­держадміністрації, задля чого приблизно о 8­й годині під двері КМДА під’їхали три автобуси з «беркутівцями»? У той час людей біля КМДА було небагато — не більше трьох сотень. Вони просили силовиків не штурмувати будівлю, бо там є жінки. Та врешті вирішили за краще загородити своїми тілами автобуси так, щоб ті не могли зрушити з місця чи відкрити двері для «висадки десанту». Отак живий щит стояв близько півгодини. «Беркут» не наважувався на штурм — напевно, чекали чіткої вказівки, з якою «нагорі» зволікали. Тим часом до КМДА якось несподівано, але швидко почали підтягуватися люди — кияни через соціальні мережі та ЗМІ дізналися про ці автобуси з силовиками і поспішили в «гарячу точку».

Буквально за півгодини біля «офісу Попова» виросла майже чотиритисячна юрба. А повстанці, які забарикадувалися в будівлі, повідкривали вікна і почали лити воду на голову «беркутівців» та на їхні автобуси. Натовп тіснився навколо і не давав штурмовикам вийти з автобусів. Відтак машини завелися і по одному почали залишати майданчик. Усі зааплодували, закричали «Ура!».

Люди скандували: «Молодці!». Але якась група перевела гасла з миролюбного русла, заволавши: «Ганьба!». Під ці вигуки три автобуси й покинули Хрещатик. Обличчя силовиків, які визирали з вікон, не залишали шансів подумати, що «міліція — з народом»: більшість скептично ошкірювалися або зиркали похмуро. Жінки махали їм руками прощально й гукали: «До побачення! Не приїжджайте сюди більше!».

«Знадобилися година вмов­лянь, розбите вікно і димові шашки. Люди в нас золоті. Самі стримали агресивних i провокаторів. Ганебний почерк влади!» — коментував згодом цю локальну перемогу під мерією нардеп Андрій Шевченко.

Лише коли міліція почала відступати, стало відомо, що нічний штурм Майдану з боку Європейської площі спецпідрозділи МВС готували під прикриттям групи снайперів! О 9.30 снайперам надійшла команда залишити позиції, тоді їх вдалося навіть сфотографувати журналістам, повідомляє УНІАН. Після відходу снайперів позиції почали залишати й загони «Беркута» та Внутрішніх військ. І о диво, несподівано знову запрацювали станції метро «Хрещатик» та «Майдан Незалежності».

Переможці провели «гостей» і замість святкувати перемогу одразу почали відновлювати барикади по всьому периметру Майдану. «Зараз серед завдань майданівців — відбудуватися, навести лад і бути готовими до того, щоб боронити нашу свободу!» — підбадьорював людей зі сцени нардеп Арсеній Яценюк.

Головне, що мали б зрозуміли силовики: спроба несподівано розігнати кілька сотень студентів i кілька тисяч сильних духом підготовлених людей — це різні речі. Тим більше що барикади відстоювали не просто чимало міцних чоловіків, а й багато колишніх «афганців», військовикiв та правоохоронців із чималим досвідом протидії силі.

Головне, що після цієї ночі люди зрозуміли: не такий страшний «Беркут», як його малюють, тим більше що влада вичерпала всі можливості для силового розгону Євромайдану. Бо це саме Євромайдан здійснив такий собі «силовий розгін» спецпризначенців по казармах.

Те, що у влади вичерпалися всі силові можливості, підтвердив і екс­керівник столичної міліції, опозиційний нардеп Віталій Ярема: «У Києві сконцентровано практично всі силові структури, які виконують функції з охорони громадського порядку. Всі області практично спустошені».

Влада спробувала «зберегти обличчя»: про те, що правоохоронці хотіли лише розблокувати рух, на засіданні Кабміну говорив і Прем’єр Микола Азаров. Але переможці з вулиці вже не бажають слухати цих пояснень. Опозиція заявила, що після спроби силової «зачистки» будь­які «круглі столи» та компроміси з владою неможливі.

ПІДТРИМКА

Львів’яни рушили до Києва

Христина ІНЖУВАТОВА

У Львові активно триває згуртування та мобілізація — людей закликають масово їхати до Києва. Ще о четвертій ранку 11 грудня все місто сколихнула новина про штурм Євромайдану в Києві, вiдтак громадські активісти почали збирати всіх добровольців — їхати до столиці. Крім того, Львовом їздили автомобілі, які гучно сигналили та закликали не бути байдужим. На центральний Євромайдан України вже вирушили сотні львів’ян.

До всіх мешканців міста Лева звернувся й Штаб національного спротиву з проханням вийти хоча б на місцевий Євромайдан, щоб висловити своє «ні» розгону мирної акції.

«Громадо Львівщини! Закликаємо кожного, кому не байдужа доля українців, вийти на львівський Євромайдан та висловити своє рішуче «ні!» розгону мирних протестувальників. Разом проти цих ганебних дій нині повинні стати всі — і старі, і молоді — студенти, вчителі, підприємці, селяни. Не допустимо свавілля, яке чинять сьогодні в Україні. Частину львів’ян закликаємо їхати до Києва, де у ці хвилини твориться нова сторінка української історії!», — йдеться у повідомленні штабу.

Луцьк виїздить на Майдан

Ельвіра ЯЦУТА

Координаційний комітет Євромайдану в Луцьку заявив, що Штаб національного спротиву оголошує загальну мобілізацію та від сьогодні переноситься з Луцька до Києва. Залишиться лише наметове містечко, сцена та координація відправки людей до столиці. З 12:00 до 13:00 у центрі міста біля Палацу культури Луцька формуватимуть колону автомобілів, які рушать на київський Євромайдан. Станом на 12­ту годину було зареєстровано 100 осіб, яких везтимуть спеціальними автобусами. Також усі охочі будуть долучатися до колони з власним транспортом.

Крім того, 11 грудня о 9:00 розпочався пікет будівлі Волинської обласної ради з вимогою зібрання позачергової сесії, під час якої депутати визначатимуться зі ставленням до подій, які нині відбуваються в Україні. Сесію проведено не було, оскільки зареєструвалося лише 34 депутати. Засідання Луцької міської ради теж не було.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Києві знову шукають вибухівку

Учора надвечір було евакуйовано людей з аеропортів «Жуляни» і «Бориспіль» та із залізничного вокзалу

Інф. «УМ»

Це повідомлення, яке з’явилося по третій годині дня, чимало хто пов’язав із подіями на Майдані. Адже раніше більше доби за такою самою схемою зупинили діяльність двох центральних станцій столичного метрополітену: анонім подзвонив, повідомив про закладену вибухівку, яку потім занадто довго і вперто шукала міліція.

За повідомленням київської міліції, на спеціальну лінію «102» зателефонував анонім і розповів, що в обох аеровокзалах столиці — «Жуляни» та «Бориспіль», а також на центральному залізничному закладено бомби. У «Борисполі» терміново евакуювали термінали В та D, пасажирів відводять від них подалі, скасували кілька рейсів.

Форс­мажор охопив і залізничний вокзал. Прес­секретар Південно­Західної залізниці розповіла сайту «Взгляд», що людей евакуйовано з приміщення. Проте станом на 17­ту годину, коли версталося це число «УМ», інформація про замінування не підтвердилася.

А щодо метро, то ніякої бомби там не знайшли, і вчора без будь­яких пояснень Київський метрополітен перейшов на звичайний режим роботи.

Спостерігачі схильні вважати, що подібні дезінформації вносять для того, щоб посилити дестабілізацію в місті, надати Києву іміджу «терористичного» міста.

 

ПРЯМА МОВА

Віталій Кличко, лідер партії «УДАР»:

— Спробою вдруге розігнати Євромайдан Віктор Янукович закрив шлях до будь­яких компромісів, до яких закликали деякі політики і громадські діячі. Бо компромісів iз головорізами і диктаторами бути не може. Їх треба позбавлятися. І сьогодні питання номер один — однозначна відставка Януковича і всієї його гнилої влади. Дивно буде відсьогодні чути про якісь компроміси у вигляді «технічних урядів» чи змін Конституції. Це все буде маніпуляцією і грою на користь Януковича і збереження його влади. Наша головна мета — повна зміна влади і покарання всіх без винятку винних у зачистках Майдану і провокаціях на Банковій.

 

Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина»:

— Цей день уже в підручнику української історії. Ви створили історію вільної української держави. Це заслуга кожного з вас. Минула ніч — це ніч гідності: нашої гідності, кожної людини, яка довела, що ми можемо не просто боротися за свої права, а й що ми можемо перемагати. Опозиція далі йде боротися за те, щоб наших побратимів витягнути з тюрми, щоб тих, які давали незаконні накази бити людей і сьогодні наступати на українську демократію, притягнути до відповідальності й відправити у відставку тих, які відповідальні за побоїща і за те, що сьогодні відбувається в Україні.

 

Андрій Парубій, народний депутат України:

— Такого ще не було. Майдан атакували тисячі «беркутiвцiв», ВВ та інших спецпризначенців. Одночасно. З чотирьох різних напрямків. Дівчата і жінок я зібрав біля сцени. А загони самооборони і всі чоловіки вступили у нерівний бій. Дівчати і священики молилися. Ми відбивали атаки одну за одною. А під ранок почали переходити в наступ. Мені довелося бути й на передовій і віддавати накази зі сцени. Встигав. До ранку Майдан очистили від «Беркута». Це було, як на війні. І ми здобули перемогу. Велику перемогу!

 

Юрій Луценко, екс­міністр внутрішніх справ:

— Цими вихідними опозиція готує нову грандіозну маніфестацію. Фактично це буде Рубікон... Я закликаю: кожен, хто носить форму, має до п’ятниці визначитися, кому він вірний — українському народу чи жменьці клептократів. Переговори з «командою Януковича» не можуть розпочатися до виконання першочергових вимог протестувальників. Це політична відставка міністра внутрішніх справ. Спецназ має піти в казарми, заарештовані політичні ув’язнені мають вийти на волю. Це мінімальні вимоги для початку переговорів. Без цього вже ніхто не зможе відвести людей iз Майдану.

 

Юлія Тимошенко, екс­прем’єр­міністр:

— Кожен удар кийком «Беркута» по мирних людях на Майдані — це удар кийком по обличчю всього українського народу. Не дайте Януковичу зробити насилля нормою нашого життя. Я звертаюся до кожного українця: повстаньте! Ніяких переговорів iз бандою, ніяких «круглих столів» iз ними. Тільки негайна відставка Януковича та його оточення. Я також звертаюся до лідерів демократичного світу. Я благаю вас: дійте! Зупиніть авторитарний режим в Україні фінансовими та візовими санкціями, міжнародними антикорупційними розслідуваннями. В іншому випадку в Україні побудують кладовище свободи.

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>