Рушник Великому Тарасу

12.12.2013
Рушник Великому Тарасу

Перші стіжки на семиметровому рушнику зробили на малій батьківщині поета. (надане управлінням інформаційної політики Черкаської ОДА.)

У трьох черкаських селах на батьківщині Тараса Шевченка — у Моринцях, Шевченковому та Будищі — стартувала мистецька акція, присвячена 200–річчю з дня народження Великого Кобзаря. Місцеві майстрині по черзі взяли до рук голку з ниткою і під звуки бандури зробили перші стіжки на домотканому полотні майбутнього унікального рушника, який вирішили вишити на Черкащині у рамках акції «Рушник Великому Кобзарю».

На білому полотні вишивальниці створять портрет Тараса Шевченка, «напишуть» його слова «Обніміться, брати мої, молю вас, благаю!», дві історичні дати — «1814» та «2014», тут же будуть «вималювані» нитками орнамент із українських національних символів та фрагменти з поетичних творів Великого Кобзаря.

Разом із земляками поета рушник для Кобзаря вишиватимуть ще й майстри тих місць, де побував свого часу Тарас Шевченко — Черкас, Києва, Санкт–Петербурга, Казахстану. До благородної акції планують долучитися також вишивальниці з української діаспори за кордоном.

Цей полотняний літопис, за задумом земляків українського пророка, має стати величним національним символом і обов’язковим атрибутом урочистих ювілейних заходів, коли Україна та світ вшановуватимуть Тараса Григоровича. «Рушник Великому Кобзарю» вперше буде виставлено для загального огляду у дні відзначення 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка у місті Каневі», — каже заступник голови Черкаської обласної ради Василь Касян.