Манчестер «убив» надію

12.12.2013
Манчестер «убив» надію

Боротьба «гірника» Фреда та «манкуніанця» Янузая. (Рейтер.)

Аналізуючи історію вис­тупів «Шахтаря» в Лізі чемпіонів, неважко помітити, що на шляху до раунду «плей–оф» «гірники», окрім «робочих» перемог над аутсайдерами групи, обов’язково перемагали прямих конкурентів за вихід до 1/8 фіналу. У сезоні 2010/2011 років дорогу до «топ–16» донеччани пробили собі завдяки перемозі над «Арсеналом», у минулому ж розіграші кваліфікуватися до весняної стадії ЛЧ «помаранчево–чорним» не в останню чергу допомогла звитяга над «Челсі».

Прикметно, що для продовження боротьби в поточному розіграші Суперліги в останньому турі групового етапу підопічним Мірчі Луческу також необхідно було переграти англійську команду — чинного чемпіона прем’єр–ліги «Манчестер юнайтед». Був у «гірників» і альтернативний шлях до раунду «плей–оф», однак те, що «Реал сосьєдад» зможе зупинити «Байєр», виглядало малоймовірно. Зрештою, цього й не сталося.

Розуміючи ненадійність та крихкість іспанського плеча, очільник «гірників» перед поєдинком заявив: «Їдемо на «Олд Траффорд» по перемогу». Утім покласти на лопатки «манкуніанців» команда Луческу не змогла, хоча й мала для того кілька хороших нагод, особливо в першому таймі, однак донецькі бразильці «пробачили» «МЮ» його помилки. «Не вистачило для перемоги голу», — розвів руками захисник «Шахтаря» Олександр Кучер.

Натомість підопічні Девіда Мойєса знайшли можливість засмутити Андрія П’ятова. Загалом донецька оборона на чолі з Даріо Срною наробила безліч помилок, однією з яких і скористався Філ Джонс. Мірча Луческу не приховував розчарування: «Очікували від команди більшого». І справді, «МЮ», який у новому сезоні переживає масштабну перебудову імені Девіда Мойєса, виглядав зовсім не страшно. Думається, навряд чи варто було боятися 40–річного Раяна Гіггза та 18–річного Аднана Янузая, котрі вийшли в стартовому складі. Однак обернути на свою користь експерименти Мойєса «гірники» не змогли. Коли ж на полі з’явився лідер «МЮ» Робін ван Персі, донеччани дуже швидко пропустили вирішальний м’яч, який вибив їх із подальшого розіграшу ЛЧ, відправивши втішатися до Ліги Європи.

Натомість московський ЦСКА взагалі залишився без єврокубків, адже у битві за ЛЄ програв чеській «Вікторії». Практично кожен уболівальник армійців звинувачує в поразці двох футболістів: Алана Дзагоєва, який за рахунку 1:0 на користь москвичів залишив свою команду в меншості, та Ахмеда Мусу, який кілька разів не зміг влучити у ворота із 100–відсоткових голевих позицій.

Щоб визначити володаря другої путівки до «плей–оф» ЛЧ від групи В, «Галатасараю» та «Ювентусу» довелося вчора в обід догравати матч, який позавчора ввечері через потужний снігопад зупинила суддівська бригада. У той же час достроковий переможець цього квартету — «Реал» — без проблем у гостях переграв данського чемпіона (2:0). Подвоївши рахунок, Кріштіано Роналдо забив свій дев’ятий м’яч на груповому етапі, ставши таким чином найрезультативнішим футболістом цієї стадії за всю історію проведення ЛЧ.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6–й тур (матчі вівторка).

Група А.

«Манчестер юнайтед» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0

Гол: Джонс, 67

МЮ: Де Хеа, Рафаель, Еванс, Фердінанд, Бюттнер (Валенсія, 88), Джонс, Гіггз (Клеверлі, 63), Кагава, Янг (ван Персі, 63), Янузай, Руні

 «Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фред (Фернандо, 80), Тейшейра, Коста, Тайсон (Бернард, 64), Адріано (Феррейра, 88)

Попередження: Бюттнер, 71; Клеверлі, 77 — Срна, 78; Кучер, 81

Суддя: Мажич (Сербія).

Манчестер, «Олд Траффорд», 57 100 глядачів.

«Реал сосьєдад» (Іспанія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:1 (Топрак, 49).

Підсумкове становище: «Манчестер юн.» — 14, «Байєр» — 10, «Шахтар» — 8, «Реал сосьєдад» — 1.

* * *

Група В. «Копенгаген» (Данія) — «Реал» (Іспанія) — 0:2 (Модрич, 25; К. Роналдо, 48). «Галатасарай» (Туреччина) — «Ювентус» (Італія) — 1:0 (Снайдер, 85).

Підсумкове становище: «Реал» — 16, «Галатасарай» — 7, «Ювентус» — 6, «Копенгаген» — 4.

Група С. «Бенфіка» (Португалія) — «ПСЖ» (Франція) — 2:1 (Ліма, 45 (пен.); Гайтан, 58 — Кавані, 37), «Олімпіакос» (Греція) — «Андерлехт» (Бельгія) — 3:1 (Савіола, 33, 58; Домінгес, 90+5 (пен.) — Клештан, 39; нереалізоване пенальті: Савіола, 50; Вайсс, 72 (обидва — «О»); вилучення: Куяте, 49; Нсакаля, 88; Прото, 90+3 (усі — «А»))

Підсумкове становище: «ПСЖ» — 13, «Олімпіакос», «Бенфіка» — 10, «Андерлехт» — 1.

Група D. «Вікторія» (Чехія) — ЦСКА (Росія) — 2:1 (Муса, 65 — Коларж, 76; Т. Вагнер, 90; вилучення: Дзагоєв, 67; Вернблум, 90+3 (обидва — Ц), «Баварія» (Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:3 (Мюллер, 5; Гьотце, 12 — Сильва, 28; Коларов, 59 (пен.); Мілнер, 62).

Підсумкове становище: «Баварія», «Манчестер Сіті» — 15, «Вікторія», ЦСКА — 3.